iPhone 4S, Siri en iCloud: alles wat je moet weten

Apple heeft iPhone 4S, Siri, nieuwe iPods en nieuwe apps aangekondigd op 4 oktober. In dit artikel krijg je een overzicht van de belangrijkste feiten die je moet weten.

iphone-4S-roundupApple heeft gisteren de iPhone 4S, een witte iPod touch, de Siri-assistent en nog meer zaken aangekondigd. In dit artikel zetten we alle aankondigingen op een rij, met een verwijzing naar uitgebreidere artikelen. Zo weet je zeker dat je niets mist.

Nieuwe iPhone 4S

De belangrijkste aankondiging is natuurlijk de iPhone 4S, een verbeterde versie van de iPhone 4. De iPhone 4S heeft exact dezelfde afmetingen en hetzelfde uiterlijk als z’n voorganger, maar is 3 gram zwaarder en intern compleet vernieuwd. De iPhone 4S is voorzien van een dualcore A5-processor, die tweemaal zo snel is als de A4. De batterijduur is ietsje verbeterd en dankzij twee antennes is de ontvangst ook beter. De camera ging van 5 naar 8 megapixel en het is straks ook mogelijk om 1080p HD-video’s op te nemen. Voor de Europese markt komt er een speciale micro-USB-adapter.

iphone 4sDe iPhone 4S komt vanaf 14 oktober in de VS, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Canada, Japan en Australië. In Nederland en België zijn we pas op 28 oktober aan de beurt. De Europese prijs zonder abonnement zal vanaf €629 liggen voor de 16GB iPhone 4S. Apple heeft ook een 64GB-exemplaar toegevoegd aan het assortiment. De eerste reacties op de iPhone 4S zijn gemengd. Gebruikers die zich hadden laten opzwepen door geruchten over een revolutionaire iPhone 5 zien niet veel nieuws. Nederlandse ontwikkelaars die wij interviewden, zijn veel positiever: vooral de Siri-assistent zou wel eens revolutionair kunnen worden.

Lees verder: Apple introduceert iPhone 4S: zelfde uiterlijk, andere hardware

Siri: de slimme assistent

siri iphone4sMisschien wel de belangrijkste vernieuwing op de iPhone 4S: de slimme assistent Siri. Hiermee kun je opdrachten in natuurlijke taal geven, zoals: ‘Wat voor weer wordt het morgen?’, ‘Maak me wakker om 7 uur’ of ‘Ik wil vanavond pizza eten’. Voorlopig echter alleen in het Engels, Duits en Frans. Siri is een persoonlijke assistent die in iOS 5 is ingebouwd, maar voorlopig alleen op de iPhone 4S werkt. Je drukt op een knop en spreekt de boodschap in. Je kunt ook e-mailberichten en sms-berichten dicteren. Siri is ontwikkeld door een bedrijf dat Apple in 2010 overnam.

Lees verder: Siri: virtuele assistent geïntroduceerd voor de iPhone 4S

iOS 5: vanaf 12 oktober

Gisteravond stelde Apple de Golden Master van iOS 5 beschikbaar. iOS 5 en iCloud zijn vanaf 12 oktober beschikbaar voor iedereen.

Lees verder: iOS 5 en iCloud vanaf 12 oktober beschikbaar

Nieuwe iPods

Apple heeft een nieuwe versie van de iPod nano aangekondigd, met hetzelfde uiterlijk als zijn voorganger. De iPod nano is verkrijgbaar in 7 kleuren, voor een prijs die een paar tientjes lager is dan voorheen. Nieuw zijn de verbeterde fitness-functies, waarbij je niet alleen een stappenteller hebt, maar ook je hardloopactiviteiten kunt tracken met Nike+. Ook nieuw zijn 16 nieuwe klokthema’s, voor als je de iPod nano als horloge wilt gebruiken.
Bij de iPod touch kondigde Apple een witte versie aan. De specificaties zijn verder hetzelfde gebleven. De iPod touch heeft dus geen A5-processor gekregen. De iPod shuffle blijft ook bestaan. Dat geldt overigens ook voor de iPod classic, die niet tijdens de presentatie werd getoond, maar die in een iets hogere capaciteit verkrijgbaar zal zijn.

Meer info: Apple brengt nieuwe iPod nano, iPod touch en iPod classic uit

ipod-touch-promo

Apple TV nu in Nederland

Apple TVHet werd niet aangekondigd op de keynote, maar het stond wel gepland op 4 oktober: de officiële lancering van de tweede generatie Apple TV in Nederland. Vanaf die datum is de Apple TV te koop via de Apple Store en diverse winkels. Daarmee hangt samen dat er nu ook films, muziekvideo’s en andere content verkrijgbaar is in de Nederlandse iTunes Store.

Lees verder: Apple TV nu officieel te koop in Nederland

Cards en Find My Friends

Apple kondigde gisteren twee nieuwe applicaties aan: Cards en Find My Friends. Cards is een app waarmee je wenskaarten op de iPhone kunt maken, die je vervolgens door de postbode laat bezorgen. Een kaart zal rond de €2,39 gaan kosten. Het was al langer mogelijk om via Apple fotoboeken vanaf de computer te bestellen.

Lees verder: Cards-app: verstuur kaarten met officiële nieuwe iPhone-app

Find My Friends openingDe app Find My Friends zal gebruikers misschien wat meer aanspreken. Je kunt hiermee je locatie delen en opvragen via iCloud. Zo kun je bijvoorbeeld zien of je kinderen veilig op school zijn aangekomen, of kun je de locatie van vrienden tracken als je ergens hebt afgesproken. Je ziet meteen of ze al in de buurt zijn. In de app geef je voor beperkte tijd toestemming om je locatie met een specifieke persoon te delen. Opvallend is dat er geen integratie met al bestaande sociale netwerken gemaakt is. Ook is niet iedereen even enthousiast over het leer-met-stiksel-uiterlijk waar Apple voor gekozen heeft. Net als de app van Game Center straalt het niet de eenvoud van Apple uit.

Lees verder: Find My Friends: locatie delen en opvragen via iCloud

Extra verzekering via AppleCare+

Apple heeft AppleCare+ beschikbaar gesteld. Voor $99 ben je niet alleen verzekerd tegen technische problemen met je iPhone, maar ook tegen schade die je zelf hebt aangericht. Laat je je iPhone vallen en raakt deze beschadigd, dan mag je tweemaal schade komen claimen. Je betaalt per schadegeval $49 eigen risico maar daarmee ben je vaak goedkoper uit, dan wanneer je het het door derden zou laten repareren.

Meer info: AppleCare+ voor iPhone: extra verzekering voor je iPhone

Micro-USB-oplader voor de iPhone

Vanaf 2012 wordt het vanuit Europa verplicht om één standaard oplader voor telefoontoestellen mee te leveren. De iPhone 4S beschikt echter nog gewoon over de standaard 30-pins dockconnector, maar in de Apple Store is nu wel een micro-USB-adapter te vinden. Daarmee kun je je iPhone via USB opladen. Apple vraagt een kleine vergoeding voor het accessoire: zo’n 9 euro.

Meer info: Officiële iPhone micro-USB-adapter laadt toestel op via USB-kabel

T-Mobile introduceert hotspot-dienst

Wie de iPhone als modem wil gebruiken en klant bij T-Mobile is, kan vanaf 12 oktober officieel gebruik maken van tethering. T-Mobile heeft aangekondigd dat T-Mobile Hotspot vanaf 12 oktober verkrijgbaar is voor 15 euro per maand.

Lees verder: T-Mobile Hotspot: iPhone als modem vanaf 12 oktober

De video met alle aankondigingen is online te bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 oktober 2011 om 19:15
Onderwerp
Categorie
Apple
55 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.