iculture-peilt
iCulture Peilt
iPhone 4s iOS 8

Kan ik iOS 8 al installeren op iPhone 4S of iPad 2?

Worden je iPhone 4s en iPad 2 langzamer als je iOS 8.1.1 installeert? iCulture heeft het helemaal voor je uitgezocht.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 4s iOS 8De iPhone 4s is één van de meest populaire iPhones in Nederland. Het was daarom een bittere pil dat uitgerekend deze iPhone langzamer werd zodra je iOS 8 installeerde. De iPad 2 werd getroffen door dezelfde traagheid. Apple beweert dat iOS 8.1.1 alle snelheidsproblemen voor de iPhone 4s en iPad 2 heeft opgelost, maar is dat ook zo? We vroegen afgelopen week aan iCulture-lezers om hun ervaringen te delen, waardoor we nu een goed idee hebben hoe snel iOS 8.1.1 op de oudere iDevices is.

iOS 8.1.1: sneller op iPhone 4s en iPad 2 volgens lezers

We vroegen 742 iCulture-lezers naar hun ervaringen: zijn de iPhone 4s en iPad 2 sneller geworden nadat je de update iOS 8.1.1 installeerde? Van de 742 ondervraagden1 hebben 378 mensen een iPhone 4s. In totaal 421 bezoekers gebruiken een iPad 2 met iOS 8.1.1. In onderstaande grafieken zie je wat voor effect de update had. Dat toont dus een duidelijk beeld voor beide devices: tweederde van ondervraagden heeft een (forse) snelheidswinst ervaren na de update van iOS 8.1.1.

Bekijk grafiek.
Grafiek met iPad-verkopen niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

Bekijk grafiek.
Grafiek met iPad-verkopen niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

iOS 8.1.1 iets sneller in tests

Benchmarks van Ars Technica onderstrepen de ervaringen van onze lezers. De site heeft drie iPhone 4s-modellen naast elkaar gelegd, met daarop geïnstalleerd iOS 7.1.2, iOS 8.0 en iOS 8.1.1 Van deze drie iPhones was het exemplaar met iOS 8.0 het langzaamst, met op de tweede plaats iOS 8.1.1. Volgens de test is iOS 7.1.2 het snelst van de drie, maar het is helaas niet mogelijk om te downgraden.

Het verschil in snelheid is echter niet heel groot. Safari doet er in iOS 8.0 bijvoorbeeld 2,16 seconden over om te starten, terwijl in iOS 8.1.1 dezelfde handeling 1,85 seconde duurt. In iOS 7.1.2 duurt dit opstartproces 1,25 seconde. Bij veelvuldig gebruik zal je een klein snelheidsverschil opmerken.

iPhone 4s iOS 7 iOS 8 iOS 8.1.1

In bovenstaande tabel is de iPad 2 niet getest, maar we vermoeden dat de resultaten grotendeels gelijk zouden zijn. De iPad 2 heeft dezelfde A5-chip als in de iPhone 4s.

iOS 8.1.1: wel of niet installeren?

Wij adviseren daarom iOS 8.1.1 te installeren op de iPhone 4s en iPad 2. Ben je eerder al overgestapt op iOS 8, dan is de keuze makkelijk: je ervaart verbeterde snelheid en profiteert daarbij van alle bugfixes. Ook voor devices met iOS 7.1.2 adviseren wij de update. Met de update naar iOS 8.1.1 krijg je de functies van iOS 8 tot je beschikking. Daarnaast is het snelheidsverschil tussen iOS 8.1.1 en iOS 7.1.2 verwaarloosbaar te noemen. Als laatste argument is iOS 8.1.1 weer veiliger dan voorgaande iOS-versies, omdat Apple een aantal beveiligingsgaten heeft gedicht.

Een update naar iOS 8.1.1 verzekert ook dat je latere app-updates kunt gebruiken. Naarmate apps vaker worden bijgewerkt, laten ontwikkelaars ondersteuning voor eerdere iOS-versies vallen. Daarnaast hebben veel apps functies die exclusief voor iOS 8 zijn, zoals widgets en extensies.

We hebben een stappenplan om je op weg te helpen en waarin ook veelvoorkomende problemen worden genoemd:

In dit stappenplan wordt in het algemeen gesproken over iOS 8, maar Apple zorgt ervoor dat automatisch iOS 8.1.1 voor je klaarstaat.

1 De ondervraagden kunnen een iPhone 4s, iPad 2 of beide iDevices hebben. Vandaar dat afzonderlijke getallen opgeteld hoger zijn dan het aantal respondenten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

66 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.