Stapel iPhones

Dit zijn de iOS-codenamen die Apple intern gebruikt

Apple heeft interne codenamen voor iOS-versies. Ken jij het verschil tussen Alpine en Heavenly en tussen Castlerock en Eagle? In dit artikel vind je alle codenamen op een rijtje.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Wist je dat elke versie van iOS een andere codenaam heeft gekregen? Bij Mac OS X zijn we bijnamen gewend: iedereen weet dat El Capitan een andere versie is dan Mavericks, hoewel Apple daarvoor intern ook weer andere codenamen gebruikt. El Capitan heeft codenaam ‘Gala’ en Mavericks heet inter ‘Cabernet’.
Maar hoe zit het met de interne namen van iOS-versies? Hanteert Apple daar ook een bepaalde insteek voor? Dat blijkt inderdaad het geval: de meeste interne codenamen voor iOS hebben te maken met wintersportlocaties of golfbanen.

Stapel iPhones

De allereerste: Alpine

Oudgedienden van onze website kennen de allereerste codenaam vast nog wel: Alpine. Het was tevens het rootwachtwoord waarmee je kon inloggen om toegang te krijgen tot het bestandssysteem en om bijvoorbeeld SSH te gebruiken. En om te misbruiken, want er dook in die begindagen heel wat malware op die slim gebruik maakte van ‘Alpine’.

De iOS-codenamen

Ken je Innsbruck en Sochi? Of misschien het meer Amerikaans getinte Castlerock en Boulder (beide in Colorado)? De echt fanatieke Apple-fans kennen de namen vast uit hun hoofd.

Dit zijn de namen die Apple intern hanteert voor de verschillende versies:
1.0: Alpine (1.0.0 – 1.0.2: Heavenly)
1.1: Little Bear (1.1.1: Snowbird, 1.1.2: Oktoberfest)
2.0: Big Bear
2.1: Sugarbowl
2.2: Timberline
3.0: Kirkwood
3.1: Northstar
3.2: Wildcat (iPad only)
4.0: Apex
4.1: Baker
4.2: Jasper (4.2.5 – 4.2.10: Phoenix)
4.3: Durango
5.0: Telluride
5.1: Hoodoo
6.0: Sundance
6.1: Brighton
7.0: Innsbruck
7.1: Sochi
8.0: Okemo
8.1: OkemoTaos
8.2: OkemoZurs
8.3: Stowe
8.4: Copper
9.0: Monarch
9.1: Boulder
9.2: Castlerock
9.3: Eagle

Gelukkig dat Apple gewoon versienummers hanteert, zodat je al deze namen niet uit je hoofd hoeft te leren. Misschien komen ze nog eens van pas bij een spelletje Apple-trivia.

Via: iMore

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 maart 2016, 11:19
Categorie iOS
Onderwerp ios

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.