iOS 6.1 bèta 5 te downloaden voor ontwikkelaars

Apple heeft iOS 6.1 beta 5 uitgebracht. De vijfde betaversie van iOS 6 is alleen beschikbaar voor ontwikkelaars. iOS 6.1 komt begin 2013 voor het grote publiek uit.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ios 6.1 betaApple heeft vannacht iOS 6.1 bèta 5 beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars. Zoals bij eerdere bèta’s moet je bij Apple als ontwikkelaar geregistreerd staan om deze nieuwe versie te downloaden. Je kunt de bèta vinden via het Apple Dev Center. Er is iets vreemds aan de hand met deze beta, merken ontwikkelaars op. “Het heeft de build ID van een final, niet van een beta”, zegt bijvoorbeeld Stefan Esser (@i0n1c). Apple heeft wel eens de Golden Master-relase overgeslagen bij kleine iOS-updates, zoals iOS 3.1.


Anderen zoals jailbreak-ontwikkelaar MuscleNerd, bevestigen dat:

https://twitter.com/winocm/statuses/295351485104001024

De timing van deze ‘beta’ is ook wat ongebruikelijk. iOS 6.1 beta 4 verloopt op 28 januari, dus op maandag. Om te voorkomen dat ontwikkelaars niet meer kunnen testen moest Apple de nieuwe beta wel vóór maandag uitbrengen. Meestal gebeurt dat op een doordeweekse werkdag, aan het begin van de avond (Nederlandse tijd). Een release op zaterdagavond/zondagnacht komt zelden voor.

Pod2g heeft inmiddels bevestigd dat er een untethered jailbreak voor iOS 6.1 beschikbaar is, gemaakt door Planetbeing en Pimskeks. Pod2g is tegenwoordig onderdeel van het pas opgerichte Evad3ers Dev Team, waar ook MuscleNerd deel van uitmaakt.

Wat zit er in iOS 6.1?

De kans dat een publieke versie van iOS 6.1 snel beschikbaar komt is groot. iOS 6.1 bevat een aantal kleine wijzigingen, waaronder wat tweaks van de interface. Het gaat daarbij om kleine details:

  • Andere weergave van muziekknoppen op het ontgrendelsccherm
  • Duidelijker linkje om te delen via Apple Maps
  • Tutorial met uitleg hoe Passbook werkt
  • Bioscoopkaartjes bestellen via Siri (alleen VS)
  • Mogelijkheid om individuele nummers uit iTunes Match te wissen
  • Verbeterde beveiligingsstappen voor iCloud bij het instellen van een nieuwe iPhone

lockscreen muziek

De overige verbeteringen in iOS 6.1 zijn vooral gericht op de technische werking, bijvoorbeeld verbeterde API’s en bugfixes. Apps geoptimaliseerd voor iOS 6.1 kunnen bijvoorbeeld beter zoeken in het Map Kit-framework, waarmee een ontwikkelaar Apple’s kaartendienst zelf kan gebruiken. In apps van derden kun je dan met natuurlijke taal zoeken, bijvoorbeeld ‘pizza’ of ‘koffie’ om een horecagelegenheid in de buurt te vinden.

probleem rapporterenApple Maps zou de afgelopen maanden ook sterk zijn verbeterd, maar dat zijn tweaks die Apple onafhankelijk van de geïnstalleerde iOS 6.x-versie kan uitvoeren (de kaarten worden immers online opgehaald). Voor eindgebruikers is er eigenlijk geen reden om te staan popelen om iOS 6.1 te installeren, tenzij je je hoop hebt gevestigd op zaken als langere batterijduur (hoewel ontwikkelaars de indruk wekken dat de batterijduur niet echt verbeterd is).

De echt grote vernieuwingen zullen we in iOS 7 zien, dat vermoedelijk tijdens WWDC in juni 2013 wordt gepresenteerd.

Apple bracht op 1 november de eerste bèta van iOS 6.1 uit, vlak nadat iOS 6.0.1 voor iedereen werd vrijgegeven. Een tweede testversie volgde op 12 november en op 3 december zagen we de derde testversie verschijnen. Daarna zagen we op 17 december nog de vierde testversie verschijnen.

Apple geeft altijd bètaversies van nieuwe iOS-versies uit zodat ontwikkelaars alvast hun applicaties ermee kunnen testen voordat Apple de firmware-update uitbrengt. Hierdoor kunnen apps wellicht sneller worden geoptimaliseerd voor iOS 6.1.

Let op! Bèta’s van iOS 6 zijn niet bedoeld voor dagelijks gebruik en kunnen alleen gebruikt worden door gewone gebruikers als de UDID van het iOS-apparaat bij Apple staat geregistreerd. Het is niet toegestaan om te vragen naar en/of het uitwisselen van UDID’s en downloadlinks naar de iOS 6-bètasoftware.
Apple heeft iOS 6.1 op maandag 28 januari beschikbaar gesteld voor alle ondersteunde iOS-apparaten. Meer hierover lees je in het volgende artikel: Apple brengt iOS 6.1 uit met verbeteringen LTE, Siri en iTunes Match.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 januari 2013, 15:04
Categorieën Apps, iOS
Onderwerp ios 6

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.