iFixit CEO: ‘De iPad zou verboden moeten worden’

Kenny Wiens, de CEO van iFixit zou een verbod willen op de iPad omdat ze zo slecht te repareren zijn. Hierdoor zijn Apple's tablet een 'immoreel wegwerpproduct' dat ook nog eens voor veel afval zorgt.

iFixit-iPad-kritiek
De mede-oprichter en CEO van de populaire Apple-reparatiesite iFixit is een kruistocht begonnen tegen de iPad. Kenny Wiens vindt het belachelijk dat Apple’s tablet zo slecht te repareren is, waardoor het voor onnodig veel vervuiling zorgt.


Wiens doet zijn verhaal aan CultofMac, en neemt daarbij geen blad voor de mond. Dat is overigens geen verrassing, want hij vertelde eerder al aan iedereen die het wilde horen dat Apple bewust reparatiediensten tegenwerkt.

‘De iPad is een immoreel wegwerpproduct’

Deze keer is de iPad het doelwit van een preek. Volgens Wiens is de tablet een immoreel wegwerpproduct, dat je onmogelijk zelf kunt repareren als de batterij het begeeft. Omdat de iPad niet gemaakt zou zijn om lang mee te gaan, zou hij het liefst zien dat de overheid er een verbod op instelt. “Een iPad is als een auto die compleet vervangen moet worden als alleen de banden het begeven.”

Bekijk ook

21,5-inch iMac is bijna onmogelijk te repareren

Uit een uitgebreide teardown van iFixit blijkt dat het instapmodel van de nieuwe 21,5-inch iMac bijna onmogelijk te repareren is, omdat veel onderdelen vastzitten aan het moederbord.

Dit beleid is niet alleen slecht nieuws voor de klant, maar ook voor de enorme hoeveelheden elektronisch afval dat het oplevert. Wiens maakt zich zorgen over de steeds groter wordende hoeveelheid elektronisch afval, omdat steeds meer mensen een defecte smartphone of tablet gewoon weggooien. Daarom hoopt hij ook dat consumenten de moeite nemen om hun elektronica te repareren, bijvoorbeeld met een tutorial op iFixit.

iFixit-iPad-Teardown

Dat de producten van Apple zo slecht te repareren zijn is een bewuste keuze. De iPad is het ergste van allemaal en is in tegenstelling tot laptops gemaakt om weggegooid in plaats van gerepareerd te worden. Ik en experts die ik sprak maken ons ernstige zorgen.

Wet op reparatierecht
Kenny Wiens heeft gelukkig ook een oplossing voor dit probleem bedacht. Hij hoopt dat er wetten ingevoerd kunnen worden die het recht op reparatie verplicht maken. Deze wetten verplichten fabrikanten om reparatie- en diagnostische informatie te delen zodat ze gemakkelijker door consumenten en reparatiediensten kunnen worden benut.

Hoewel het commentaar van Wiens een kern van waarheid heeft, is de timing wat ongelukkig. Naar aanleiding van de Apple TV 4 teardown werd de iFixit-app namelijk door Apple uit de App Store gehaald. Hierdoor lijkt het (misschien onterecht) alsof Wiens met zijn commentaar een reactie geeft op de acties van Apple.

Reacties: 51 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.