iCulture jaaroverzicht 2013, 3e kwartaal: nieuwe iPhones, Jobs-film en meer

In het jaaroverzicht 2013 3e kwartaal: de iPhone-aankondiging, Jobs-film, hevige reacties op iOS 7 en iPhone-gebruikers gaan vingers scannen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Steve Jobs Ashton KutcherIn het iCulture jaaroverzicht 2013 kijken we terug wat er het afgelopen jaar is gebeurd rondom de iPhone, iPad, iOS en Apple. We zijn inmiddels beland bij het derde kwartaal van het jaar: de maanden juli, augustus en september waarin grote aankondigingen werden gedaan en de nieuwe iPhones in de verkoop gingen. Maar er gebeurde nog veel meer, zoals 5 jaar App Store, de film Jobs en veel ophef over het uiterlijk van iOS 7.

Juli 2013

De maand juli begon goed: de prijzen voor mobiel internet gingen begin van de maand omlaag en de prijs van de vijfde generatie iPod touch ging ook omlaag: naar €319 voor het instapmodel. En wie een iPhone of iPad voor school of studie wilde kopen, kreeg daar van Apple 40 euro aan cadeaubonnen bij. Apple was in juli ook in het nieuws omdat ze de CEO van modebedrijf Yves Saint Laurent in dienst hadden genomen. Deze modeman gaat werken aan speciale projecten, wat de geruchten over een modieuze iWatch en andere lifestyle-accessoires weer deed opleven. De App Store bestond deze maand 5 jaar en dat werd gevierd met een mooie tijdlijn. Later volgde ook nog een sectie ‘App Store 5 jaar‘ in iTunes, met alle hoogtepunten. Zelf besteedden we een week lang aandacht aan het jubileum, met o.a. een terugblik op 5 jaar apps downloaden en een artikel over apps die grote invloed hebben gehad op het design van iOS-apps. We interviewden ook Nederlandse en Belgische ontwikkelaars over 5 jaar App Store.

Budget iPhone uitgevoerd in groen

Over de iPhone 5s ging het gerucht dat ondersteuning voor snelle LTE Advanced-netwerken eraan zat te komen. Een geslaagdere vooruitblik was een concept van de gekleurde iPhone 5c. Onderdelen van de iPhone 5c werden in juli samengebracht in een video. In juli doken ook de eerste geruchten op, dat Apple het bedrijf achter de Kinect-technologie wilde kopen. Later in 2013 bleek dat inderdaad te kloppen. Apple’s Dev Center was in juli lange tijd offline. Later bleek dat er hackpogingen waren ondernomen. De supportsite van Viber werd deze maand overigens ook gehackt. Een schandaaltje rond stroomschokken (er werd notabene gesproken over elektrocutie!) noopte Apple ertoe om maatregelen te nemen en namaakladers om te ruilen.

NRC Reader Opinie hoofdpaginaIn Nederland deed de app SnelTrein een bijzonder experiment: ze verhoogden de prijs van de app net zolang, tot er niets meer zou worden verkocht. Het was een mooie publiciteitsstunt en het bleek ook nog te werken: zelfs bij €4,49 bleken mensen de app te kopen. Maar het is nog de vraag of is gelukt wat de makers voor ogen hadden: zorgen dat mensen wat meer begrip krijgen dat goede apps gewoon geld kosten. De ontwikkelaar van TouchDraw stelde een ander onderwerp aan de kaak: vergaande plagiaat van apps. En er werd al vroeg ontdekt dat Apple de iWork- en iLife-apps gratis zou weggeven vanaf iOS 7 en dat de iPhone-camera een slow motion-functie zou krijgen. Beide geruchten bleken waar. Of Apple echt druk bezig was om een team van sensorexperts voor de iWatch samen te stellen, zullen we pas later weten. Net als het gerucht, dat Apple bezig is 5-inch iPhones en 13-inch iPads te testen. Dat er een vingerafdrukscanner in toekomstige iPhones zou komen, was inmiddels wel duidelijk.

WhatsApp voerde in juli 2013 een betaald abonnement in en NRC Reader verscheen ook op de iPhone. Bovendien startte Google met de verkoop van e-books in Nederland, ook via iOS, maar erg veel impact heeft dat nog niet gehad.

Als onderdeel van de iCulture Vakantiespecial schreven we over apps om je reis of vlucht te tracken, apps om kinderen op de achterbank bezig te houden en apps om een reisdagboek bij te houden. Deze maand verschenen iOS 7 beta 3 en iOS 7 beta 4 voor ontwikkelaars, waarbij we fanatiek op zoek gingen naar vernieuwingen en verbeteringen.

Augustus 2013

Augustus was een mooie maand voor iCulture: we organiseerden een exclusieve voorpremiere van de film Jobs en heel wat iCulture-lezers mochten daarbij aanwezig zijn. In augustus werd ook voor het eerst bekend dat Apple op 10 september de nieuwe iPhones zou onthullen. Een veelbetekenend “yep’ van mensen met de juiste connecties maakte duidelijk dat 10 september echt dé dag zou worden. Wat er zou worden aangekondigd? Nou ja, dat wisten we eigenlijk al wel. Bijvoorbeeld een iPhone 5s met dubbele ledflitser. Foto’s van een gelekte groene iPhone 5c lieten zien hoe het toestel eruit zou komen te zien. En ja, het bleek allemaal te kloppen. Een vakantieverbod versterkte de geruchten dat de iPhone-verkoop vanaf 20 september van start zou gaan.

iphone_lader_chinaWe gingen in augustus gewoon door met onze Vakantiespecial, met onder andere artikelen over watersportapps en wandelapps. Apple begon deze maand met het weggeven van gratis apps via de Apple Store-app; een nogal vreemde plek, omdat je de app vooral gebruikt om te kijken welke fysieke producten er in de winkel te krijgen zijn. Om nog meer klachten over ‘elektrocutie’ van Chinezen tegen te gaan, kondigde Apple aan dat je met korting officiële iPhone-laders kon kopen. Ook in Nederland trouwens.

Vodafone startte op 5 augustus met het 4G-netwerk, dat ook openstond voor iPhone-gebruikers. Om er optimaal van te profiteren kon je beter wachten tot de iPhone 5s en iPhone 5c op de markt waren verschenen, maar dat wisten we toen nog niet. Concurrent T-Mobile startte met de T-Mobile Cloud-dienst met 5GB opslag, waar we daarna niet meer zoveel van hebben gehoord. iOS 7 beta 5 en iOS 7 beta 6 verscheen voor ontwikkelaars, met alweer wat kleine tweaks die duidelijker maakten hoe iOS 7 eruit zou komen te zien. Door het spionageschandaal van 2013 kwam ook Apple in het nieuws: Obama sprak met Tim Cook over overheidsspionage en gebruikers maakten zich druk dat iOS 7 je veelbezochte locaties vastlegt.

iwork-icloud-inloggenApple gaf iCloud.com een nieuw uiterlijk in iOS 7 stijl en gaf ontwikkelaars al toegang tot de betaversie van de website. Een gerucht dat de iPhone 5s ook in goudkleur zou verschijnen werd weggelachen. Een iPhone met 128GB opslag leek heel wat geloofwaardiger. Maar de werkelijkheid bleek andersom: wel goud, geen 128GB.

In augustus rapporteerden we dat sluiting dreigde voor iCentre Haarlem. Het huurcontract zou later in 2013 aflopen en de komst van de Apple Store Haarlem maakte de situatie er niet makkelijker op. Het ooit zo geprezen initiatief De Nieuwe Pers (DNP) verdween en fuseerde met The Post Online.

September 2013

Aaah, september. De maand waarin het allemaal gebeurde. We vroegen lezers welke kleur iPhone 5c ze het liefst zouden kiezen. Blauw en wit kwamen als grote winnaars uit de bus. We vroegen ook of iCulture-lezers een vingerafdrukscanner in hun iPhone wilden (ja!) en naar welke iOS 7-functies ze het meest uitkijken.

iphone-5c-verpakking

Begin september verschenen opeens foto’s van een Nederlandstalige iPhone 5c-handleiding. Het kwam nu allemaal wel erg dichtbij. Op 3 september kwam er eindelijk een einde aan de martelende onzekerheid: Apple verstuurde uitnodigingen voor het iPhone-evenement op 10 september. Dus tóch 10 september! De eerste voorraad van 1,2 miljoen iPhones zou al onderweg zijn naar de VS. En operators stopten al met de verkoop van de iPhone 5, ter voorbereiding op de nieuwe iPhones. De voorpret ging nog even door met een foto van de iPhone 5s-verpakking, die vlak voor de officiële iPhone 5s-introductie uitlekte. In onze poll bleek al dat de iPhone 5s véél populairder zou worden dan de iPhone 5c. Maar ja, dachten we, iCulture-lezers zijn ook eigenlijk niet het beoogde publiek voor de iPhone 5c, die meer op beginnende smartphonegebruikers is gericht.

Eindelijk was het dan zover: hét evenement van 10 september. Apple kondigde AppleCare+ voor Nederland aan, liet weten dat iOS 7 vanaf 18 september voor iedereen beschikbaar zou komen en maakte bekend dat iLife en iWork voortaan gratis te downloaden waren voor kopers van een nieuw toestel. Maar het grote nieuws waren de twee nieuwe toestellen: de iPhone 5c en iPhone 5s.

iPhone 5s reclameplaat Apple

Ons artikel over iOS 7 had maar liefst 707 reacties, een absoluut record voor dit jaar. Het nieuwtje over de Golden Master van iOS 7 mocht er trouwens ook zijn: 235 reacties. Het complete overzicht wat er die dag werd aangekondigd, zet alles nog eens op een rij. iOS 7 bleek de nieuwe NL Alert-optie te bevatten, dankzij een schakelaar Noodmeldingen. We publiceerden een overzicht met allerlei handige opties en instellingen in iOS 7, om het maximale eruit te kunnen halen.

September was ook de maand waarin Netflix in Nederland van start ging. Geen handige timing met al het Apple-nieuws, maar het was niet anders. Al snel bleek dat de iPhone 5s en iPhone 5c geschikt zouden zijn voor alle Nederlandse 4G-netwerken. Rondom de pas verschenen game Plants vs Zombies 2 ontspon zich een relletje: Apple zou fors betaald hebben om te zorgen dat Plants vs Zombies 2 een tijdje exclusief op iOS aangeboden zou worden. Maar Apple ontkende, dus weg gingen over tot de orde van de dag en keken uit naar nieuwe gamecontrollers van Logitech en ClamCase.

Veel Nederlanders trokken eind van de maand naar Oberhausen om hun nieuwe iPhones te gaan kopen. Voorgaande jaren was er chaos, maar dit jaar beloofde de beveiligingsdienst verbeteringen, om chaos te voorkomen. En dat lukte grotendeels, want er waren dit jaar minder verhalen over mensen die onder de voet gelopen dreigden te worden. Dezelfde dag kwam iOS 7.0.1 beschikbaar voor de nieuwste toestellen, kort daarop gevolgd door iOS 7.0.2 vanwege een codeslotprobleem. iCulture-lezers waren “dik tevreden” met iOS 7, zo bleek uit een poll.

Volgens Apple was de vraag naar de nieuwe iPhones “onvoorstelbaar” groot. Een recordaantal van 9 miljoen stuks, ontdekten we later. Onze review van de iPhone 5s verscheen eind september, een paar dagen later hadden we ook een review van de iPhone 5c.

In een reeks van vier artikelen lopen we alle belangrijke gebeurtenissen in 2013 op het gebied van iPhone, iPad, Apple en iCulture nog eens langs.

Eerder verschenen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.