iCulture jaaroverzicht 2013, 2e kwartaal: WWDC, iOS 7, iCentre failliet en meer

In dit tweede kwartaaloverzicht kijken we naar de maanden april, mei en juni, met daarin heel veel iOS 7 en natuurlijk WWDC.

WWDC 2013 logoHoewel de grote Apple-productintroducties pas in het derde en vierde kwartaal van het jaar begonnen, hebben we in het tweede kwartaal van 2013 ook flink wat groot nieuws voorbij zien komen. Dit was namelijk het kwartaal waarin Apple WWDC 2013 organiseerde, de grote ontwikkelaarsconferentie waar iOS 7 werd aangekondigd. Daarnaast kijken we in dit nieuwe kwartaaloverzicht naar het faillissement en de doorstart van iCentre, Apple’s betrokkenheid bij afluisterschandaal PRISM en nog veel meer.

April 2013

Tactus Budget-iPhoneIn april werd er opeens een stuk meer duidelijk over de iPhones die later dat jaar zouden worden aangekondigd. De vingerafdrukscanner van de iPhone 5s kwam weer in geruchten voorbij en Apple bleek ook een expert vingerafdruktechnologie te zoeken. Zeer vroege foto’s van de iPhone 5c-achterkant doken op en de Aziatische productieketen leek dan ook eindelijk op gang te komen. Geruchten over een grotere iPhone werden door Tim Cook tenietgedaan. Een Apple-medewerker verklapte dat de twee toekomstige iPhone nog onder het toezicht van Steve Jobs waren ontworpen. We dachten toen dat het zou gaan om de iPhone 5s en de daarop volgende iPhone 6, maar achteraf gezien kon hij het ook hebben over de iPhone 5s en iPhone 5c.

iWatch Martin HajekDe iWatch kwam in april wat minder vaak voorbij in geruchten dan de maanden daarvoor, maar er werd alsnog druk gespeculeerd. Eén ding hoorden we wel: de iWatch maakt hoogstwaarschijnlijk gebruik van technologie van het Californische WiMM Labs, een smartwatch-maker die vermoedelijk is overgenomen door Apple. De uiteindelijke komst van het horloge leek ons hoe dan ook geen gek idee. We hebben daarom in april zes redenen op een rij gezet waarom je de iWatch waarschijnlijk gaat kopen. Tot die tijd moeten we het doen met de Pebble, waarover we in april een uitgebreidere review en een lijst met tien wijzerplaten publiceerden.

Vroege berichten over nieuwe Apple-producten staan vaak in het teken van nieuwe hardware, omdat informatie van Aziatische fabrikanten sneller lekt dan vernieuwingen in de software. In april kwamen er echter de eerste details naar buiten over iOS 7, een nieuwe software-update voor iDevices die volgens de eerste berichten een fikse make-over zou krijgen. Jonathan Ive zou aan iOS 7 sleutelen, dat bij Apple onder de codenaam Innsbruck bekendstond en vooral bestond uit zwarte en witte vlakken. Contracten voor iTunes Radio bleken in april bijna getekend, een muziekdienst die later deel bleek uit te maken van iOS 7. Apple maakte in april ook bekend dat iOS verantwoordelijk is voor 300.000 banen wereldwijd.

AppGratisApril was de maand waarin er de nodige ophef was rond de App Store. Apple had er namelijk voor gekozen om AppGratis uit de App Store te halen, een iOS-applicatie waarmee je dagelijkse app-aanbiedingen kon doorbladeren. Frankrijk wilde de kwestie aankaarten bij de EU, omdat Apple met de actie de werkgelegenheid van het Franse bedrijf in gevaar bracht. Apple ging ondertussen hard in op de pogingen van AppGratis om relevant te blijven door zelfs de pushnotificaties voor bestaande gebruikers uit te schakelen.

Apple verstuurde in april de uitnodigingen voor WWDC 2013, het grote ontwikkelaarsevenement dat van 10 tot 14 juni 2013 plaatsvond. Groot nieuws, want het is meestal dit evenement waarop Apple nieuwe iOS-versies en andere softwaregerelateerde aankondigingen maakt – en we hadden net flink wat geruchten over iOS 7 voorbij zien komen. We hadden daarom al vrij snel vijf mogelijke aankondigingen op basis van de uitnodiging verzameld. Ontwikkelaars die een kaartje wilden kopen voor WWDC moesten dit jaar overigens nog sneller zijn dan hiervoor: tickets waren vrijwel meteen al uitverkocht.

De eerste beelden van de iPad Air-schermrand doken in april 2013 op. De geruchten over de nieuwe iPad kregen sowieso in deze maand serieuzere vormen: zo hoorden we ook over de lichtere vormfactor, die mede mogelijk werd gemaakt door de dunne rand voorop.

April was ook de maand waarin Twitter App Cards introduceerde in de Twitter-app en dat er twijfel was over een iOS-versie van Facebook Home. De App Store werd ook iets duidelijker met het prominenter tonen van leeftijdseisen van apps, maar App Store-downloadlinks waren in Google opeens een stuk moeilijker te vinden. WhatsApp ontkende overnamegesprekken met Google en Eric Schmidt zei dat hij maar wat graag Google Maps als standaard-app in iOS wilde zien.

Mei 2013

WWDC 2013 logoWWDC ging pas in juni van start, maar in mei zaten we al volop in de voorbeschouwingen over het ontwikkelaarsevenement. Ontwikkelaars van over de hele wereld trokken traditiegetrouw naar de Verenigde Staten om de conferentie bij te wonen, een feestje waarbij volgens geruchten ook dit jaar geen iPhone of iPad zouden worden aangekondigd. Apple was van plan om zich volledig op software te richten. In mei bevestigde Apple ook dat de WWDC-keynote op 10 juni zou plaatsvinden, waardoor het zeer waarschijnlijke nog eens extra werd benadrukt.

Alles wees er op dat Apple op WWDC iOS 7 ging aankondigen. In mei hoorden we voornamelijk bevestigende berichten: iOS 7 moest platter worden – en gestoken in het zwart en wit. We waren in april een beetje bang dat iOS 7 verlaat zou zijn, maar Apple wist in mei het OS X-team bij te zetten om de deadline toch te halen. Dat Apple zich al in een late testfase bevond bleek wel uit de serverlogs van sommige websites. Steeds vaker werd iOS 7 gebruikt om websites te bezoeken, vanaf ip-adressen in Cupertino.

inch-budget-iphone-rood-bovenkant-onderkant1De nieuwe iPhones belandden in mei een beetje op de achtergrond door de berichten over iOS 7 en WWDC, maar we zagen wel wat geruchten voorbijkomen. De vingerafdrukscanner van de iPhone 5s werd door weer een andere bron bevestigd en we lazen ook berichten over de iPhone-productie die bijna van start zou gaan. De iPhone 5c was een veelbesproken onderwerp, al was het maar omdat niet iedereen geloofde dat Apple een totaal nieuwe iPhone-klasse zou introduceren. Mei was de eerste maand waarin we hoorden dat de iPhone 5c wel eens een kansrijke middenklasser in plaats van een budgetmodel kon worden. Nieuwe geruchten wezen bovendien op meerdere iPhone 5c-kleuren.

De bouw van de Apple Store in Den Haag ging eindelijk van start met de opbouw van de bekende omheining rond het pand. Ondertussen verschenen er steeds meer foto’s van de bouw in Haarlem, die inmiddels al was gestart. Een bouwvakker opperde dat de winkel in week 22 of week 23 compleet zou zijn verbouwd en opgeleverd, maar dat bleek achteraf iets te optimistisch.

De iWatch raakte in mei weer een beetje in vergetelheid, deels omdat werd geopperd dat het horloge pas in de tweede helft van 2014 op de markt zal verschijnen. Martin Hajek wist desondanks een indrukwekkend concept voor het Apple-horloge te maken.

Mei was ook de maand waarin Apple Bang With Friends up de App Store haalde. Een iOS-app die beloofde homoseksualiteit te genezen werd op zijn beurt ook verwijderd. De online Apple Store kreeg een vernieuwd ontwerp, terwijl de fysieke Apple Store gemiddeld 45 dollar per bezoeker bleek te verdienen. Een kopje koffie met Tim Cook drinken kon ook in mei, zolang je maar 610.000 dollar kon missen. Apple ging ook nog eens met de EU in gesprek over functioneel naakt.

banners-ios7-4

Juni 2013

Apple kondigde op 10 juni 2013 iOS 7 aan, maar niet voordat er flink wat (achteraf correcte) geruchten over de nieuwe iOS-versie op iCulture voorbij kwamen. De nieuwe app-iconen, de toevoeging van AirDrop en de nieuwe fotofilters werden voor de grote onthulling allemaal al gelekt. De toevoeging van iTunes Radio leek inmiddels ook al behoorlijk zeker, al was het maar omdat er alweer berichten voorbij kwamen over getekende contracten voor de nieuwe muziekdienst.

Maar hoeveel we ook wisten: het exacte ontwerp van iOS 7 werd pas tijdens WWDC voor het eerst getoond. We pakten op iCulture flink uit tijdens het evenement, maar besteedden ook achteraf veel aandacht aan de onthulling. We vroegen Nederlandse ontwerpers, ontwikkelaars en iCulture-lezers wat ze van iOS 7 vonden en liepen iedere nieuwe functie en wijziging rustig langs in de artikelserie iOS 7 uitgelicht. Het nieuwe design, het Bedieningspaneel, de nieuwe AirDrop-functionaliteit en nog veel meer nieuwe toevoegingen kwamen hierbij aan bod. We kunnen ze allemaal benoemen, maar we verwijzen je dan toch liever naar ons iOS 7 uitgelicht-overzichtsartikel.

Daarnaast waren er ook nog flink wat andere aankondigingen tijdens WWDC. Apple onthulde OS X Mavericks voor de Mac, liet een nieuwe MacBook Airs en een Mac Pro zien en presenteerde tijdens het evenement iWork for iCloud. Er bleek daarnaast ook nog eens 10 miljard dollar te zijn uitbetaald aan app-ontwikkelaars. WWDC 2013 was voor ons na de presentatie grotendeels voorbij, maar ontwikkelaars bleven nog wat langer hangen om de vele workshops te volgen.

Apple Premium Reseller iCentre ging in juni failliet, voorafgegaan door wat voorbeschouwende berichten die al op de winkelsluiting wezen. Het faillissement was uiteindelijk een minder grote catastrofe dan in eerste instantie werd gedacht dankzij een overname door BAS Group, maar een aantal winkels moest wel de deuren sluiten. Apple bevestigde in juni daarnaast ook nog eens de komst van een Apple Store in Den Haag, eerder al meerdere malen genoemd in geruchten. Een nieuwe concurrent voor de reseller die het al tegenzat.

Juni was de maand waarin het Amerikaanse spionageprogramma PRISM zorgde voor grote ophef. De Amerikaanse NSA bespioneert willekeurige mensen via online internetdiensten, een systeem dat ook is ingehaakt op Apple’s online diensten. Apple werd aangeklaagd vanwege de vermeende betrokkenheid en Tim Cook stuurde een open brief, waarin hij verklaarde dat Apple’s juridische team kritisch kijkt naar ieder verzoek om data in te zien. Apple zei een balans te zoeken tussen wettelijk het juiste doen en klanten beschermen.

Hoewel juni was gevuld met grote nieuwsverhalen, waren er ook ‘kleinere’ belangrijke zaken die voorbijkwamen. We wisten als eerste de premièredatum van de speelfilm Jobs in Nederland te ontfutselen en er werd een opladerhack gedemonstreerd waarmee een iPhone kan volgezet met Malware zonder dat je het doorhebt. De iWatch toonde een teken van leven in Rusland, waar Apple deze merknaam probeerde vast te leggen.

We gaan dit jaar het nieuws van ieder kwartaal nog eens rustig langs in aparte artikelen. Zijn er nieuwsgebeurtenissen waar je zelf nog met een warm hart naar terugkijkt? Eerder verschenen: iCulture jaaroverzicht 2013, 1e kwartaal.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 december 2013, 15:33
Categorie Achtergrond
Onderwerpen jaaroverzicht, jaaroverzicht 2013

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.