iAds Gallery overtreedt Apple’s eigen regels, ontwikkelaar klaagt over gestolen idee

In de zomer van 2010 presenteerde een onafhankelijke ontwikkelaar voor de iPhone en iPod Touch een applicatie om de iAds advertenties mee te bekijken. Die werd zonder opgave van reden afgewezen en nu heeft Apple zelf zo'n app uitgebracht.

iads galleryVannacht schreven we al over de iAd Gallery, een in de Verenigde Staten uitgebrachte app van Apple waarin je de beste iAd-advertenties in een overzicht kan zien. Nu claimt een vrouwelijke iPhone-ontwikkelaar dat Apple het idee van haar gestolen heeft. Bovendien kwam er nog uit andere hoek kritiek: Apple zou met deze app haar eigen App Review Guidelines overtreden.

De ontwikkelaar zegt dat haar app Ads Tube zonder opgave van reden is afgewezen door Apple, net voordat ze hun eigen applicatie aankondigden. Normaal gaan we niet zo snel op dit soort akkefietjes in, maar in juni 2010 verscheen al een YouTube video waarin goed te zien is hoe Ads Tube werkt. Onderstaande video is in juni vorig jaar geüpload. De ontwikkelaar, van wie we de achternaam niet kunnen vernemen, legt uit waarom ze de app Ads Tube maakte: “Elke advertentie is een kleine app op zichzelf. Zo kun je er filmtrailers mee bekijken, wallpapers mee downloaden en je kan er zelfs een auto mee winnen.”

De officiële app voor de advertenties van Apple, iAd Gallery, is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten te downloaden.

De iAd Gallery kreeg sinds de release echter ook kritiek vanwege de beperkte functionaliteit. In de app is maar één vorm van interactie mogelijk: een draaiwiel waarmee je advertenties van verschillende merken te zien krijgt. Ook krijg je informatie over de advertentie. Echt productief is het niet. Dan Frommer van Silicon Alley Insider vindt dat iAd Gallery de regels van Apple’s Review Guidelines overtreedt. Apple had de app moeten afwijzen. Het gaat met name om één regel:

Apps that are primarily marketing materials or advertisements will be rejected

iAd Gallery bevat alleen marketingmateriaal en doet niets anders dan het tonen van advertenties. Dat je ook nog informatie over de campagne en het reclamebureau kunt lezen, is eigenlijk geen functionaliteit. Je kunt via de app ook in contact komen met het iAd-team.

app store review guidelines

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 april 2011, 19:07
Categorie Apple
Onderwerpen apple, iads

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.