Nieuwe HERE SoMo-app laat je samen reizen in Haarlem, Almere, Brussel en meer

HERE Mobility, maker van de bekende HERE WeGo navigatie-app, heeft iets nieuws. Met de nieuwe app SoMo vind je het juiste vervoermiddel om van A naar B te komen. Dat kan ook carpoolen zijn, zonder dat je tussen allerlei apps moet wisselen.

Wil je binnen de stad navigeren, dan heb je daarvoor verschillende mogelijkheden. Met de eigen auto is niet altijd ideaal, op de fiets lukt nog wel, maar als je met een groepje bent moet iedereen maar net over een fiets beschikken. De bus dan? De nieuwe app SoMo van HERE Mobility wil je hierbij helpen. De app is sinds 7 januari beschikbaar in Amsterdam, Almere Stad, Brussel, Haarlem en Den Haag, maar ook in de Europese steden Athene, Barcelona, Helsinki, Londen, Nice, Piraeus en Thessaloniki. In de VS kun je in Las Vegas, Los Angeles en New Orleans er gebruik van maken. Het plan is om elke maand uit te breiden met 5 tot 10 nieuwe steden. HERE is eigendom van de Duitse autofabrikanten Daimler, BMW en Audi.

SoMo: samen ritten boeken met nieuwe app

SoMo is in feite een ride sharing-app, die wil voorkomen dat je de hele tijd tussen apps zoals die van Uber en Lyft moet wisselen. De app heeft twee doelen: zorgen dat je de prijzen van ritten kunt vergelijken en het boeken van een carpool-rit makkelijker maken. Het uitgangspunt daarbij zijn ‘Gatherings’, evenementen waar je naartoe wilt. Dit kan bijvoorbeeld een feestje in het weekend zijn, maar ook plannen om te gaan carpoolen naar het werk. Wil je naar zo’n Gathering, dan kun je kiezen om er zelf naartoe te rijden, een taxi te boeken of een rit te delen met vrienden.

Here Somo-app

Ben jij degene die in de auto stapt, dan kun je anderen laten weten en uitnodigingen versturen. Via de app kun je laten weten wanneer je iedereen komt oppikken en wie er meegaat. De insteek is daardoor veel socialer dan de meeste ride sharing-apps, die vooral bedoeld zijn om je zo makkelijk mogelijk een ritje te laten boeken. De aanpak lijkt te gaan werken, want SoMo heeft al 1,4 miljoen voertuigen in de Mobility Marketplace staan. Het moet dus lukken om mensen te vinden waarmee je samen kunt reizen.

Somo-app

Alternatief voor Uber

Voor ride sharing zijn er al apps als Uber, Lyft, Gett en Grab, met nog meer aanbieders die zich alleen op bepaalde regio’s of steden richten. Voor openbaar vervoer komen Citymapper, Google Maps, Transit, Movie en andere apps in beeld. Je zou dus denken dat er weinig behoefte is aan nóg een andere app voor vervoer in de stad, maar SoMo (‘Social Mobility’) wil toch een andere insteek vinden, vooral voor mensen die veel in de stad zijn en die verschillende vervoermiddelen gebruiken, afhankelijk van de situatie. Door reisplannen te coördineren kun je soms gratis op je bestemming komen, gewoon omdat een van je vrienden toch al van plan was dezelfde rit af te leggen.

Zo werkt het
Om SoMo te kunnen gebruiken moet je je telefoonnummer opgeven, zodat je verbinding kunt maken met je vrienden en de sociale functies kunt gebruiken. Je naam en een profielfoto maken het compleet. Je kunt met ‘Create a ride’ op de gebruikelijke manier navigeren, zoals je ook met Here WeGo gewend bent. Je geeft het startpunt en de bestemming aan, waarna je kunt kiezen welk vervoermiddel het best bij je past. De app optimaliseert de route op basis van het tijdstip van de dag, de afstand en de verschillende punten waar mensen willen worden opgepikt of afgezet. Je hebt niet je eigen auto nodig, want via de Mobility Marketplace kun je ook gebruik maken van externe aanbieders. Later komen er ook aanbieders van deelfietsen, boottaxi’s en zelfs helicopters bij.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 januari 2019, 8:54
Categorie Apps
Onderwerp Navigatie
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.