Handmatig instellen van iPhone-camera vanaf iOS 8 mogelijk

In iOS 8 wordt het mogelijk om handmatig camera-instellingen in apps te regelen. Het komt beschikbaar voor apps van derden.

iphone-cameraVanaf iOS 8 wordt het mogelijk om handmatig allerlei instellingen van je camera aan te passen, zoals de flitser, ISO-waarden, sluitersnelheid, focus, witbalans en HDR-modus. Dat is een grote verandering ten opzichte van voorheen, toen camera-instellingen voor makers van externe apps niet handmatig in te stellen waren. De functies komen overigens niet allemaal beschikbaar in de standaard meegeleverde Camera-app. In plaats daarvan legt Apple de kansen bij externe ontwikkelaars.


Ze stellen daarvoor de programmeerinterface (API) AVCaptureDevice beschikbaar. Het houdt in dat ontwikkelaars van fotografie-apps straks veel meer mogelijkheden hebben om hun apps vol te proppen met allerlei handige functies.

In iOS vond je lange tijd nauwelijks camera-instellingen. Scherpstellen en belichting instellen door op het scherm te tikken is nog maar sinds iOS 5 mogelijk – en ze zijn ook nog aan elkaar gekoppeld. Als je een donkere plek op de foto wat wil oplichten, kun je erop tikken, maar daarmee wordt ook meteen de focus verlegd naar die ene plek. Apps van derden probeerden die beperkingen van de standaard Camera-app op te lossen, maar ze hadden daarvoor maar beperkte mogelijkheden. Er kwamen knopjes bij om HDR-foto’s te maken, om te schakelen naar de frontcamera en opties om verschillend formaat foto’s en video’s te maken. We wisten al dat er in iOS 8 een hoop gaat veranderen, wat het maken van foto’s betreft: er komt bijvoorbeeld een timer en je kunt timelapse-filmpjes maken, zonder dat je een extra app nodig hebt. Tijdens WWDC 2014 werd heel kort iets gezegd over handmatige camera-instellingen en het feit dat ontwikkelaars straks meer mogelijkheden hebben.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: verbeterde Foto-app met Timer, Timelapse en meer

nokia-zoom
Deze Nokia heeft al geavanceerde foto-instellingen. Foto via AnandTech.

In iOS 8 kun je straks bijna elke instelling handmatig aanpassen vanuit gespecialiseerde foto-apps. Met de ISO-waarde en de sluitersnelheid kun je de belichting van een scene regelen. Het lensdiafragma is ook van invloed op de belichting, maar staat vast omdat je geen verwisselbare lenzen hebt. Een langere sluitertijd is bijvoorbeeld handig als je onder duistere lichtomstandigheden een foto probeert te maken, maar je vergroot ook de kans op een onscherpe foto als je hand teveel beweegt. Je kunt vanuit foto-apps straks zelf de ISO-waarden en sluitertijden kiezen, onafhankelijk van wat het automatische algoritme als optimaal heeft uitgekozen. Ontwikkelaars kunnen zelf algoritmes maken die de automatische belichting regelen, zodat je bijvoorbeeld apps kunt maken die gespecialiseerd zijn voor bepaalde situaties (strandfoto’s, uitgaansfoto’s).

Witbalans en focus zijn straks compleet handmatig in te stellen. Zou zou je video’s kunnen maken waarbij je langzaam inzoomt op een object. Het zijn allemaal functies die al langer mogelijk waren op specifieke toestellen van Nokia en HTC, maar die we straks ook op de iPhone kunnen gebruiken. Maar alleen als je dat wilt, want voor de gewone gebruiker die de standaard Camera-app blijft gebruiken is het nog steeds mogelijk om gedachteloos snapshots te maken – precies de reden waarom de iPhone de meest populaire camera op Flickr is geworden.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.