Google’s Gboard Mini-selfiestickers zijn niet zo slim

Google heeft weer iets leuks: ze hebben een functie van Allo overgebracht naar het Gboard-toetsenbord. Je kunt voortaan een emoji-sticker van jezelf maken dankzij kunstmatige intelligentie. Maar zo heel erg slim zijn de stickers niet, merkten we tijdens het testen.

Gboard Mini-stickers

Google zegt dat er een combinatie van machine learning, neurale netwerken en illustraties van artiesten wordt gebruikt om je persoonlijke Mini te maken. Daardoor zijn er “meer dan een quadrillion mogelijke designs” voor de Mini mogelijk zijn. Ook maakt Google bij elke persoon twee Mini’s: een doortastende en een schattige. De eerste is bedoeld om scherp uit de hoek te komen en de tweede is als je je schattige kant kunt laten zien. “Elke stijl heeft honderden stickers, zodat je je volledig kunt uitdrukken in elke stijl”. Dat klinkt op zich goed, maar er vielen me twee dingen op.


Ten eerste vond ik mijn stickers foeilelijk. De ‘doortastende Mini’ kijkt als een verschrikt hertje de wereld in en heeft geen kin. Ik probeerde het met meerdere gezichtsuitdrukkingen, maar kreeg steeds dezelfde Mini met angstige blik. De ‘schattige Mini’ ziet er als een slome en niet zo heel slimme papzak uit. Ook niet iets wat ik snel zou gebruiken.

Gboard Mini selfies

Ben ik dan echt zo lelijk volgens Google? De opluchting kwam toen ik wat foto’s scande van donkerharige vrouwen die véél knapper zijn dan ik. Door wat foto’s van glamourwebsites te scannen kwam ik erachter dat zij precies dezelfde Mini’s krijgen. Het maakt dus niet uit hoe je eruit ziet, Google kijkt alleen globaal naar je huidskleur en haarkleur. Ik zag dan ook op veel meer plekken precies dezelfde stickers opduiken. Je kunt achteraf nog wel wat handmatige aanpassingen doen, om het iets meer op jezelf te laten lijken, maar daar komt geen intelligentie aan te pas.

Gboard selfies

Ga je er wat minder charmant voor zitten, dan kan de Mini wel weer gunstig uitpakken. Maar waarschijnlijk krijgt de fit ogende Tim Cook precies dezelfde stickers als deze bankhangende man.

Volgens Google komen er binnenkort wel meer stijlen aan. Maar de belofte van “quadrillion designs” is een beetje misleidend. Met de komst van de Minis heeft Google naar eigen zeggen ook nog eens meer dan 100 nieuwe stickers toegevoegd (ik heb ze niet nageteld).

Zo gebruik je de Gboard Mini stickers

Wil je het zelf proberen, dan werkt het als volgt:

  1. Open het Gboard-toetsenbord op je iPhone.
  2. Tik op de smiley onderin het toetsenbord (naast de spatiebalk).
  3. Tik op het stickericoon (tweede icoon van links).
  4. Tik op de banner ‘Your minis’ of op het icoontje met ogen, neus en mond.
  5. Maak een foto van je zelf en kijk hoe de magie van Google je transformeert in een verrassende selfie.

Gboard Mini stickers

Is de sticker eenmaal gemaakt, dan kun je huidskleur, haarkleur, haarstijl, oogkleur, gezichtsvorm en gezichtsbeharing aanpassen. De Google Minis bestaan al sinds vorig jaar, toen ze werden toegevoegd aan Allo. Het kan zijn dat je de komst destijds niet hebt gemerkt, omdat Allo nooit is doorgebroken. Engadget vermoedt zelfs dat Google steeds meer functies uit Allo gaat overpompen naar andere apps en diensten, omdat Allo wordt uitgefaseerd. De Google Assistant-functies uit Allo zullen bijvoorbeeld worden overgezet naar Android Messages, een nieuwere chatapp van Google.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 augustus 2018, 9:07
Categorie Apps
Onderwerpen gboard, toetsenbord
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.