google-copresence

Google Copresence laat iOS en Android bestanden uitwisselen

Een interessante ontwikkeling: Google Copresence lijkt op AirDrop: een manier om iPhones en Android-toestellen bestanden te laten uitwisselen.

Google werkt aan een nieuwe Copresence-oplossing, waarmee je bestanden tussen iOS en Android zou kunnen uitwisselen. De functie lijkt op AirDrop, maar dan tussen iPhone en Android-smartphones. Veel details zijn er nog niet bekend en ook de naam Copresence zou nog kunnen veranderen. Maar duidelijk is wel, dat Google ermee bezig is. Verwijzingen naar Copresence zijn gevonden in de nieuwste Google Play Services-software en de Chromium-bugtracker.


google-copresence

Copresence wordt maar liefst 18 keer genoemd in de Chromium-bugtracker. Daarnaast heeft Google API’s (application programming interfaces) hebben gemaakt waarmee je de nieuwe functie kunt gebruiken (zie afbeelding hieronder). Het zou gaan om een dienst om bestanden of berichten uit te wisselen tussen iOS en Android. Afgelopen juni kwam er al informatie naar buiten over een nieuw project, waarmee Android-toestellen kunnen waarschuwen als ‘mensen, plaatsen en dingen’ in de buurt zijn. De functie werd toen Nearby genoemd en werd beschreven als een locatiegebaseerde functie voor Android-toestellen. Maar inmiddels is bekend dat de functie niet gebonden is aan één platform. Ook iOS zal worden ondersteund.

copresence-api-google

Afgelopen maand heeft Google een aantal buglijsten bijgewerkt, wat erop wijst dat ze druk bezig zijn met copresence. In die lijsten wordt ook melding gemaakt van GCM, de al bestaande Google Cloud Messaging-service die makers van Android-apps kunnen gebruiken. Via GCM kunnen ze bestanden of data vanaf een server naar een Android-app sturen. Maar copresence doet meer: afbeeldingen wijzen op peer-to-peer bestandsoverdracht, net zoals nu al mogelijk is met AirDrop. Eén van de afbeeldingen laat zien hoe je een muzieknummer van een iPhone naar een Android-toestel kunt doorsturen.

Copresence kan ook gebaseerd zijn op locatie. Een app vertelt je dan, dat vrienden in de buurt zijn en laat je zien welke mogelijkheden er zijn om bestanden uit te wisselen. Ook dat lijkt op AirDrop. Om te zorgen dat beide apparaten elkaar vertrouwen, wordt gebruik gemaakt van locatie-informatie of Bluetooth, mogelijk in combinatie met whisper. Dat laatste is een authenticatiemethode die Google al gebruikt om Chromecast verbinding te laten maken met het netwerk. De bestandsoverdracht vindt plaats via een gezamenlijk Wi-Fi-netwerk of via Wi-Fi Direct. Google zou de nieuwe dienst binnen een paar weken willen aankondigen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2014, 11:10
Categorie Diensten
Onderwerpen airdrop, android, google
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.