Gerucht: Apple blijft bij Samsung voor chipproductie iPhone 6

Samsung blijft betrokken bij de A8-productie voor de nieuwe iPhone 6. Dit beweren Koreaanse bronnen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

A8 chip iPhoneApple heeft nog geen plannen om de productie van de iPhone weg te halen bij Samsung, aldus ZDNet Korea. Eerdere geruchten wezen er op dat Apple de productie van de A8-chip steeds meer naar fabrikant TSMC schuift en er werd zelfs gedacht dat TSMC de enige fabrikant zal worden. Dat is volgens de nieuwe bronnen overdreven: Apple en Samsung hebben de contracten voor de A8-productie al getekend.

Is Apple nou wel of niet van plan om de productie van iPhone-onderdelen bij Samsung weg te halen? Al jarenlang horen we vlak voor de productie van een nieuwe iPhone geruchten uit Azië over nieuwe fabrikanten waar Apple mee in zee gaat. Zodra een iPhone wordt verkocht blijkt echter dat er nog steeds onderdelen van Samsung in zitten.

Geruchten over een gestaakte samenwerking tussen Apple en Samsung waren tot nu toe altijd ongegrond, maar ze kwamen niet zomaar uit de lucht vallen. De twee bedrijven zijn ondanks hun samenwerking namelijk verwikkeld in vele patentzaken, waarbij inmiddels al hoge boetes zijn betaald en smartphones zijn verboden. Daarbij gaat het om de consumententak van Samsung die smartphones verkoopt. Het Koreaanse bedrijf stelt al langer dat deze gescheiden blijft van de productietak waar Apple mee samenwerkt. Maar de productieovereenkomst tussen Apple en Samsung is voor velen reden om te vermoeden dat deze samenwerking niet voor altijd is.

Meerdere fabrikanten

TSMCDe komst van fabrikant TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) gooide olie op het vuur. In juni 2011 kwamen er berichten naar buiten over een overeenkomst tussen Apple en TSMC, waardoor gelijk werd gedacht dat hiermee Samsung buitenspel zou worden gezet. Later werd Samsung alsnog genoemd als fabrikant, maar in 2013 bleek dat Apple en TSMC een driejarige samenwerking hebben afgesloten voor de A8- en A9-chip.

Hoewel er in geruchten meermaals werd beweerd dat Samsung aan de kant wordt gezet voor TSMC, zit het in de praktijk wellicht iets anders. We horen geregeld dat Apple afspraken maakt met meerdere fabrikanten, om zo de productie van de iPhone te verdelen. Dit is mogelijk om tekorten te voorkomen: faalt LG Display er in om genoeg iPhone-schermen te fabriceren? Dan liggen er hopelijk wel genoeg schermen bij Sharp. Volgens de laatste A8-geruchten komt deze strategie nu alweer van pas: Samsung zou er moeite mee hebben om de door Apple opgelegde quota te behalen.

Dat sluit niet uit dat Apple zich met TSMC enigszins los kan weken van Samsung. Met meerdere fabrikanten is Apple minder afhankelijk van slechts een paar fabrikanten. Lopen de patentonderhandelingen tussen Apple en Samsung helemaal vast en heeft dit toch effect op de iPhone-productie? Dan is er TSMC om de klap enigszins te verzachten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 maart 2014, 16:19
Categorieën Apple, Geruchten, iDevices
Onderwerpen samsung, tsmc

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.