A6-chip wordt mogelijk niet door Samsung geproduceerd

Het is weer geruchtentijd: deze keer gaat het gerucht dat de volgende generatie processoren, de "A6", door het Taiwanese TSMC geproduceerd zullen worden.

a5 processorNadat Apple concurrent Samsung aanklaagde voor het overtreden van copyright vroegen veel mensen zich af wat dat zou betekenen voor de overeenkomst die Apple heeft met Samsung. Samsung produceert namelijk de huidige A4-chip die je in de iPhone 4 kunt vinden en de A5-chip voor de iPad 2. Het leek er eerst op dat Apple gewoon de processoren door Samsung zou laten produceren, maar volgens Ars Technica heeft de rechtzaak wel degelijk gevolgen: de volgende generatie processor wordt mogelijk door de Taiwanese chipmaker TSMC geproduceerd.


Hoewel de volgende generatie chips (de A6) pas in 2012 wordt verwacht, zijn de geruchten over een deal tussen TSMC en Apple volgens de website nu al ‘oorverdovend’. Ook het Chinese blad Commercial Times zegt deze geruchten te hebben opgevangen, in een niet-gerelateerd artikel. De verandering van producent zou voor Samsung een grote impact hebben, want men verwacht dat Apple dit jaar voor meer dan 5,4 miljard euro aan processoren inkoopt bij het bedrijf. In een eerder artikel schreven we dat dit ongeveer de helft is van alle processoren die Samsung maakt.

Toch zijn de geruchten over een nieuwe producent niet geheel nieuw, want in maart berichtte EETimes al van geruchten over een deal tussen Apple en TSMC. Destijds zou Apple volgens het nieuwsbericht de A5-chips bij TSMC hebben besteld die voor de iPad 2 en de toekomstige iPhone 5 bestemd zouden zijn. Dat bleek niet geheel waar te zijn, maar de interesse in TSMC bleek wel te kloppen. Apple zou volgens het rapport geïnteresseerd zijn in het bedrijf omdat er maar weinig andere fabrikanten zijn die dezelfde mogelijkheden voor chips bieden als Samsung.

Maar ook langs de kant van fabrikanten werd interesse getoont: volgens geruchten in mei dit jaar zou de bekende chipmaker Intel geïnteresseerd zijn in een samenwerking met Apple. Maar volgens Ars Technica zou dat een ‘remote possibility’ zijn omdat Apple dan de energie-zuinige, customised ARM ontwerpen moet combineren met de nieuwe generatie processoren van Intel.

Via AppleInsider

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.