Gartner: ‘Apple heeft de meest efficiënte toeleveringsketen’

Apple heeft de meest efficiënte toeleveringsketen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Gartner, waarin werd gekeken naar omzet, tijd dat producten op voorraad liggen en opinie van analisten.

voorraad apple store fifth avenueHet succes van Apple wordt vaak toegeschreven aan Steve Jobs. Maar iemand die ook belangrijk is geweest in het huidige succes van Apple is Tim Cook. Als COO stroomlijnde hij de toeleveringsketen zodat het complete proces van idee tot consumentenproduct soepel verloopt. Op zijn eigen manier is Cook ook een genie voor Apple. De efficiency van Apple is ook onderzoeksbureau Gartner opgevallen: in een rapport wijzen ze Apple aan als het bedrijf met de meest efficiënte toeleveringsketen. Het rapport beschrijft hoe diverse wereldwijd actieve bedrijven hun productieprocessen en voorraadbeheer in het retailkanaal hebben geregeld. Apple staat op nummer 1 in de Supply Chain Top 25, met een gewogen omzetgroei van 51,5 procent en een retail inventory turnover van slechts 5 dagen. Producten liggen bij Apple extreem kort in de winkel.

De top 25 is berekend op basis van meerdere factoren, waarbij ook een stemronde, de opinie van Gartner-analisten en cijfers van de afgelopen drie jaar meespeelden. In de top 5 komen verder Amazon, McDonald’s, Dell en Procter & Gamble voor. Opvallend is trouwens dat Apple met een totaalscore van 9,69 punten ver vooruit loopt op de rest van de top 5, die niet verder komt dan 5,40 punten. Apple’s concurrent Samsung staat pas op nummer 13, RIM staat op 19 en HP op de 24e plaats. Microsoft en Google komen niet in het lijstje voor, omdat ze weinig fysieke producten verkopen.

Meer informatie: Gartner Supply Chain Top 25

gartner-top-25

De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van een fotoreportage van ifoAppleStore.com. Zij keken achter de schermen bij de Apple Store aan Fifth Avenue in New York en zoals verwacht: net als in dure hotels ziet het er in de ruimtes waar alleen medewerkers komen heel wat minder strak uit dan wat de bezoekers te zien krijgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juni 2012, 9:59
Categorie Apple
Onderwerpen apple, productie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.