Drie manieren waarop Apple je iPhone-batterijduur verlengt

Apple probeert de batterijduur van de iPhone te verlengen met een paar trucs in iOS 8 en op hardwaregebied. We zetten er drie op een rij.

Batterij iOS 7Als er één ding is waarover iPhone-bezitters klagen, dan is het wel batterijduur. Een iPhone houdt het zelden een dag vol zonder even aan de stroom te hangen, waardoor je afhankelijk bent van het meest nabijgelegen stopcontact. Dat is vervelend, als je bent opgegroeid in een tijd van telefoons die het dagenlang volhielden met een opgeladen accu. Toch is de situatie niet compleet verloren: Apple doet namelijk een paar dingen om de accuduur van je iPhone te verlengen. We zetten er drie op een rij.

1. Apps automatisch sluiten.

iOS 8 multitaskingApple’s meest prominente maatregel vind je in iOS 8, waarin Apple de nodige softwaretrucs toepast om je batterijduur te verlengen. Zo maakt Apple korte metten met apps die de accu van je iPhone snel leegtrekken. Blijft een app de processor van je iDevice belasten? Dan wordt deze app voortaan automatisch afgesloten. Hiermee komt waarschijnlijk ook een einde aan iPhones die zonder duidelijke reden opwarmen en razendsnel leegraken. De functie kwam tijdens WWDC 2014 aan het licht, toen Apple beschreef hoe apps efficiënter met je batterij om kunnen gaan.

Een tweede, subtielere verandering in iOS 8 moet ook de batterijduur van je iOS-apparaat verbeteren. Apps die in de achtergrond draaien hoeven namelijk niet langer zelf continu een verbinding met een server in stand te houden – dit wordt voortaan door een framework in iOS 8 gedaan. Hierdoor verbetert vooral de batterijduur voor VoIP-apps zoals Skype en Viber, maar kan ook effect hebben op andere apps. Facebook en WhatsApp gebruiken bijvoorbeeld een truc om continu met de server te verbinden.

2. Inzicht in batterijverbruik per app.

Batterijverbruik iOS 8Een andere iOS 8-functie pakt het batterijprobleem op een totaal andere manier aan. De nieuwe iOS-update bevat namelijk een speciaal, nieuw overzicht, waarin staat aangegeven welke apps de meeste stroom verbruiken. Relevante informatie: je ziet namelijk in één oogopslag welke van je apps de grootste batterijvreters zijn. Staat er een weinig gebruikte app tussen die je iPhone razendsnel leegtrekt, dan kun je deze gelijk verwijderen. Want hoewel iOS 8 apps die teveel batterij vreten automatisch gaat afsluiten, zullen er ook apps zijn die nog steeds op het randje zitten.

3. Zuinige hardware

iphone-4s-bluetooth-smart-readyApple heeft de afgelopen paar jaar geïnvesteerd in zuinige hardware, waarmee de batterijduur van je iPhone verlengd wordt. In 2011 werd bijvoorbeeld Bluetooth 4.0 aan de iPhone 4s toegevoegd, een Bluetooth-technologie die inmiddels in veel meer smartphones te vinden is. Bluetooth 4.0 biedt ook ondersteuning voor Bluetooth Low Energy, waarmee ondersteunde Bluetooth-accessoires veel minder stroom verbruiken.

M7 Motion Coprocessor

Nog een voorbeeld is de M7 motion-coprocessor in de iPhone 5s. Deze speciale processor verwerkt bewegingsdata van de iPhone, zodat de ‘zware’ A7-processor hiermee niet wordt belast. Deze relatief simpele taak verbruikt continu stroom, maar wel veel minder dan normaal. Hierdoor houdt de iPhone-accu het langer vol als je apps gebruikt die je bewegingsactiviteit in de gaten houden.

In het geruchtencircuit zijn meerdere foto’s opgedoken van de iPhone 6-accu. Deze batterij heeft een hogere capaciteit van 1810mAh – of misschien zelfs 2915mAh. Flink wat meer dan de 1560mAh-accu die je in de iPhone 5s vindt. Hoewel een nieuwe accu de batterijduur in de iPhone 6 langer kan maken, is het nog even afwachten wat de exacte effecten zijn. De iPhone 6 heeft immers ook een groter scherm met hogere schermresolutie, die meer stroom van de iPhone zal vereisen.

Langere batterijduur of nieuwe functies?

Met bovenstaande trucs probeert Apple de batterijduur van je iPhone te verbeteren. Dat kan een langere batterijduur voor toekomstige iPhones betekenen, maar er is nog een mogelijkheid. De langere batterijduur kan namelijk ook nieuwe functies mogelijk maken. De gewonnen batterijcapaciteit kan immers worden gebruikt voor nieuwe hardware in de iPhone 6, of softwarefuncties die meer elektriciteit verbruiken.

Eén batterijbesparende truc lijkt Apple hoe dan ook nog achterwege te laten: een dikkere iPhone. Door de iPhone minder dun te maken, zou er plek zijn voor een accu met een hogere capaciteit. Dan zou Apple alleen wel moeten wegstappen van de huidige designprincipes van de iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 augustus 2014, 17:46
Categorie Achtergrond
Onderwerp batterij
26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.