Dit is Apple’s eerste slimme ‘horloge’

In een nieuw designboek over Hartmut Esslinger is te zien dat Apple eerder al een draagbaar 'slim' horloge probeerde te maken.

slim-horloge-esslingerDe iWatch is nog steeds geen realiteit. Maar een nieuw verschenen designboek laat zien dat Apple vroeger ook al eens heeft nagedacht over een draagbaar accessoire voor om de pols. Het boek bevat industriële ontwerpen van de legendarische Hartmut Esslinger, die ook voor Apple werkte. Eén van de afbeeldingen in het boek toont een soort nummerpad, die je om de pols draagt. Je koppelt het met een draadloze headset met ingebouwde microfoon, die ook op de foto te zien is.


Het toetsenbordje bevat twaalf knoppen met de nummers 0 tot en met 9, een ster en een pondteken. Het boek draagt de titel ‘Keep It Simple: The Early Design Years of Apple’ en laat nog veel meer ontwerpen zien. Zo is er een werkstation te zien die compleet opvouwbaar is tot een compleet pakketje, gebaseerd op de toenmalige Lisa-computer. Er zit niet alleen een computer in, maar ook een telefoon en een printer. Onderstaande tablet werd al in 1982 bedacht, dus 28 jaar voordat de eerste iPad verscheen. Al deze ontwerpen zijn trouwens nooit op de markt verschenen. Op de Duitse website van Zeit Online is de complete fotoserie te zien.

Keep It Simple/Genial Einfach is voor €28,99 te koop bij Bol.com.

apple-computer-tablet-1982

lisa-workstation

De meeste ontwerpen volgen de ‘Sneeuwwit’-designtaal die Esslinger in overleg met Steve Jobs in de jaren tachtig bedacht. Het design werd gebruikt in de Apple IIc, maar na 1990 verdween het weer van tafel en sloeg Apple met het verschijnen van de Macintosh IIfx een nieuwe richting in. Toen Jobs gedwongen moest vertrekken bij Apple, verdween Esslinger ook uit beeld, om vervolgens weer op te duiken bij Jobs’ nieuwe bedrijf NeXT. Maar toen Jobs jaren later in 1997 weer terugkeerde bij Apple, kwam Esslinger niet mee. Apple kent natuurlijk veel meer Duitse design-invloeden: over het werk van Jonathan Ive wordt gezegd, dat het vooral geïnspireerd is op ontwerpen van zijn idool Dieter Rams.

slim-horloge-esslinger

flipfoon-1983-esslinger

Esslinger bedacht in 1983 voor Apple ook een mobiele telefoon, zoals op bovenstaande foto te zien is.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.