Mblok: draadloze usb-stick voor iPhone en iPad

De Mblok is een usb-stick die via Bluetooth met je iPhone of iPad kan verbinden. Zo verplaats je snel bestanden tussen pc en iDevice.

Mblok iPhone usb stick BluetoothDe iPhone heeft misschien geen usb-poort waar je makkelijk externe opslag op kunt aansluiten, maar er zijn genoeg alternatieven om je bestanden op te zetten. Op Kickstarter is bijvoorbeeld de Mblok verschenen, een usb-stick die via Bluetooth met een bijbehorende iOS-applicatie kan verbinden. Dit maakt het makkelijk om bestanden van een computer naar je iPhone te verplaatsen, zonder het gebruik van iTunes.


De Mblok verbindt via Bluetooth met de iPhone. Eenmaal verbonden start je de bijbehorende app, waarna je alle bestanden op het opslagblokje ziet staan. Wil je bestanden van een computer op de Mblok zetten, dan klap je de usb-aansluiting uit.

Je kunt een Mblok bestellen door op Kickstarter minstens 249 Canadese dollar te doneren, plus 15 dollar verzendkosten. Omgerekend is dat in totaal 176 euro. Ben je er vroeg bij, dan betaal je in totaal ongeveer 137 euro. Je hebt dan 128GB aan opslag. Steek je meer geld in het project, dan kun je ook een 256GB-model bestellen.

Strikt gezien ondersteunt de Mblok Bluetooth 4.0, wat doet vermoeden dat je een iPhone 4s of nieuwer nodig hebt. De makers zeggen echter dat ook oude Bluetooth-protocollen gebruikt kunnen worden, waardoor de Mblok op oudere iPhones kan verbinden. Dit heeft echter een effect op batterijduur: Bluetooth 4.0 is veel zuiniger.

De Mblok is het tweede offline opslagmiddel voor je iPhone dat in korte tijd voorbijkomt. Afgelopen week schreven we nog over de iStick, die via Lightning met je iPhone verbindt. De Mblok kan dankzij de Bluetooth-verbinding ook worden aangesloten op oude iDevices met een 30-pins-connector. Deze flexibiliteit gaat echter gepaard met een langzame downloadsnelheid: je kunt bestanden met een maximumsnelheid van 2,5Mbps op de Mblok plaatsen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.