Bob Iger CEO Disney

Disney CEO Bob Iger: ‘Onder Steve Jobs waren Apple en Disney waarschijnlijk gefuseerd’

In zijn binnenkort te verschijnen memoires schrijft Disney CEO Bob Iger over zijn hechte band met Steve Jobs. Ook vertelt hij dat Disney en Apple waarschijnlijk waren gefuseerd als Jobs nog leefde. Een uittreksel verscheen vannacht bij Vanity Fair.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Vorige week werd bekend dat de Disney CEO zich terugtrok uit Apple’s raad van bestuur. Wellicht heeft die stap te maken met het feit dat Disney+ een rechtstreekse concurrent van Apple TV+ wordt. Maar de timing zou ook iets te maken kunnen hebben met de nog niet uitgebrachte memoires van Bob Iger, waarin de Disney CEO vertelt over zijn professionele en persoonlijke relatie met Steve Jobs. Het boek The Ride of a Lifetime verschijnt over een week officieel.

De band tussen Bob Iger en Steve Jobs

In 2006 werd de basis gelegd van de hechte band tussen de twee CEO’s. Steve Jobs was aanwezig bij de aankondiging van de overname van Pixar door Disney. Hij was destijds CEO van zowel Pixar als Apple. Een halfuur voor de aankondiging vroeg Jobs aan Iger om even een wandeling te maken, zoals Jobs dat vaker deed als hij iets wilde bespreken. “Ik dacht dat Steve zich opeens wilde terugtrekken uit de deal,” schrijft Iger in zijn boek. Waar het gesprek echt over ging, was niet wat Iger verwachtte.

Jobs vertelde een geheim, waar alleen zijn vrouw en zijn dokter van op de hoogte waren. Zijn kanker was teruggekeerd. Jobs zei er alles aan te doen om vier jaar later de diplomauitreiking van zijn zoon Reed te halen. “Als je hierdoor uit de deal wil stappen, dan begrijp ik dat. Je mag het op mij afschuiven,” zei Jobs. De overname van Pixar ging uiteindelijk door, maar was niet zomaar geregeld.

Disney zou misschien fuseren met Apple

In zijn memoires schrijft Iger over de hechte band tussen Disney en Apple. Met de iPod Classic met een videofunctie uit 2005 konden gebruikers films van Disney bekijken op hun iPod. Dit was een idee uit de koker van Steve Jobs. De twee CEO’s werden hechte vrienden; Ze belden vaak en gingen samen op vakantie. Iger schrijft dat Apple en Disney waarschijnlijk zouden fuseren als Jobs er nog was. Het zou in ieder geval “serieus besproken worden.”

Ook schrijft Iger over zijn gemis van Apple’s overleden CEO:

Bij ieder succes van Disney sinds Steve’s dood, sta ik altijd stil bij wat hij ervan zou vinden. Ik zou willen dat Steve het kon meemaken. Het is onmogelijk om niet het gesprek in mijn hoofd te voeren wat ik het liefst in het echte leven zou hebben. Sterker nog, ik denk dat als Steve er nu nog was, dan zouden we onze bedrijven fuseren. We zouden de mogelijkheid op z’n minst serieus bespreken.

Apple TV+ en Disney+ binnenkort van start

Of Apple en Disney echt gefuseerd zouden zijn als Steve Jobs nog leefde, kunnen we alleen maar gissen. Wat we wel weten is dat de twee bedrijven anno 2019 met elkaar gaan concurreren. Zowel Disney als Apple introduceren in november hun eigen streamingdienst. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat Bob Iger zich vorige week heeft teruggetrokken uit Apple’s raad van bestuur. Daarbij heeft Disney het voordeel van de goede reputatie en het grote aanbod. Apple moet zich echter nog bewijzen op het gebied van entertainment.

Bekijk ook

Disney CEO Bob Iger trekt zich terug uit Apple's raad van bestuur

Bob Iger heeft op dinsdag 10 september de raad van bestuur van Apple verlaten. Dit nieuws komt naar buiten nadat Apple meer informatie heeft vrijgegeven over de streamingdienst Apple TV+. Ondertussen heeft Disney namelijk ook een streaming videodienst.

Wil je alles weten over Disney+? Lees dan ons overzicht van Disney’s streamingdienst of bekijk onze eerste indruk van Disney+. Ben je benieuwd naar Apple TV+? Ook daarover kun je bij iCulture terecht in ons Apple TV+ overzicht.

Het boek met memoires van Bob Iger, The Ride of a Lifetime, wordt vanaf 27 september geleverd in hardcover. De goedkoopste papieren editie van het boek kost €16,99 en is te bestellen bij bol.com.

Bekijk ook

Apple TV+: alles over de films en series van Apple's videodienst

Apple's tv-dienst Apple TV+ is sinds het najaar van 2019 beschikbaar, ook in Nederland en België. Het kost 4,99 euro per maand, maar er zijn ook mogelijkheden om gratis toegang te krijgen. Wat is zoal het aanbod van Apple TV Plus en welke films en series komen eraan? Lees hier alles over Apple TV+, de streamingdienst van Apple.

Fotocredits: Josh Hallett, Flickr CC BY-SA 2.0

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.