Ingelogd met DigiD app.

DigiD-app controleert nu je paspoort met de NFC-chip in je iPhone

Met de nieuwe DigiD-app kun je je paspoort verifiëren doormiddel van NFC. Dit maakt het verificatieproces niet alleen veiliger, maar het gaat ook een stuk sneller. Dit is mogelijk door wijzigingen in iOS 13.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Wie de DigiD-app op de iPhone wilde activeren moest tot vandaag wachten op een brief of een sms-code invoeren. Met de nieuwste update van de DigiD-app is dit verleden tijd, want de app scant nu je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs met behulp van NFC in de iPhone. Dat laat Logius vandaag weten, het IT-bedrijf van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

Paspoortverificatie met NFC nu ook op de iPhone

Met de DigiD-app kun je veilig inloggen bij allerlei overheidsinstanties en je zorgverzekeraar. Daarom is het van belang dat het activeren van de app veilig verloopt om fraude te voorkomen. Hiervoor moest je wachten op een brief met activeringscode. Op geschikte Android-toestellen kunnen gebruikers al meer dan twee jaar de NFC-functie in hun smartphone gebruiken om dit proces aanzienlijk te versnellen.

Met de komst van iOS 13 heeft Apple het NFC-beleid versoepeld. Dit maakt het mogelijk om de chip naast Apple Pay ook voor andere zaken te gebruiken, waaronder dus paspoortverificatie. Dit is echter alleen mogelijk met een iPhone 7 of nieuwer, omdat Apple sinds dit model geschiktere specificaties heeft doorgevoerd.

De wijziging in iOS 13 die deze functie mogelijk maakt zit in het Core NFC-framework. Je kunt hierdoor ook je eigen NFC-tags configureren om allerlei taken binnenshuis of op kantoor te versnellen.

Bekijk ook

NFC: alles over Near Field Communication in iPhone en Apple Watch

Lees hier alles over NFC (Near Field Communication) op de iPhone en Apple Watch. Dit artikel legt uit wat de mogelijkheden zijn, zoals betalen en inchecken met NFC en toegangscontrole.

DigiD-app gebruiken voor paspoortverificatie

Bij het instellen van de DigiD-app kun je nu simpelweg je iPhone tegen je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs houden. De app leest vervolgens de gegevens uit en stuurt deze beveiligd op naar de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RivG) of het rijbewijzenregister van de RDW. Om je rijbewijs te controleren moet deze uitgegeven zijn na 14 november 2014.

In 2018 pleitte staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken al voor een open NFC-functie van iPhones. Op die manier zou de beveiliging van DigiD verder opgeschroefd kunnen worden, en dat is nu werkelijkheid. Deze verificatie is echter eenmalig, want na de activatie heb je voortaan alleen nog een 5-cijferige code nodig om in te loggen in de app.

Wist je dat je in iOS 13 NFC-tags kunt gebruiken om allerlei taken te automatiseren? In onderstaande tip leggen we hier meer over uit.

Bekijk ook

Zo gebruik je NFC-tags op je iPhone om taken te versnellen

De iPhone is voorzien van een NFC-lezer waarmee je data kunt uitlezen van allerlei objecten. In deze tip leggen we uit hoe je de NFC taglezer op je iPhone kunt gebruiken en hoe je ze maakt en gebruikt. Hiermee kun je allerlei acties sneller uitvoeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
11 november 2019 om 15:21
Onderwerp
Bron
Bron Logius
Categorie
Apps
24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.