Chordify-app herkent gitaarakkoorden

Uit Groningen: Chordify-app laat gitaarakkoorden zien van muzieknummers

Met de Groningse Chordify-app vraag je gitaarakkoorden op van alle populaire muzieknummers. Zo kan iedereen meespelen met het nieuwste nummer van Adele of Kanye West.

Misschien heb je wel eens gehoord van Chordify (link), waarmee je automatisch de gitaarakkoorden van bekende nummers kunt achterhalen. De Groningse start-up begon drie jaar geleden en heeft al 1,5 miljoen maandelijkse gebruikers. Nu is er ook een app voor iPhone en iPad, zodat je je computer niet steeds bij de hand hoeft te hebben.

Chordify gitaarakkoorden

Met Chordify kan iedereen nummers naspelen

Je zit met wat vrienden te chillen en je hebt best zin om wat op je gitaar te spelen. Maar ja, wat? En vooral: hoe dan? Chordify heeft een algoritme ontwikkeld dat automatisch de akkoorden van elk nummer herkent. Het idee ontstond nadat mede-oprichter Bas de Haas een scriptie schreef over het achterhalen van muziekinfo. Met z’n vijven richtten de voormalige bandleden een bedrijfje op, waarmee ze het idee verder gingen uitwerken. Met de Chordify-app willen ze de drempel verlagen om een instrument te leren bespelen. Daarom werken ze ook samen met de Little Kids Rock Foundation, een Amerikaanse organisatie die gratis muziekinstrumenten en muzieklessen beschikbaar stelt aan kinderen in kansarme omgevingen. Ook is De Haas nog steeds betrokken bij wetenschappelijk onderzoek, dat onder andere heeft geleid tot diensten als Shazam en Last.fm.

Chordify-app herkent gitaarakkoorden

Nederland staat op de achtste plaats in de ranglijst van Chordify-gebruikers. De meeste zitten in de VS, maar ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk heeft Chordify al aardig wat gebruikers verzameld. Vanwege het succes in de VS gaat Chordify nu ook samenwerken met Marcus Henderson van de game Guitar Hero.

Chordify werkt samen met YouTube en Soundcloud Chordify geeft animaties voor gitaarakkoorden

Chordify voor iOS

De iOS-app gebruik dezelfde technologie voor het herkennen van akkoorden, zoals je op de website gewend bent. De app ontdekt automatisch de juiste beat en toont geanimeerde akkoorddiagrammen voor gitaar, ukelele en piano. Daarbij worden de akkoorden en diagrammen gesynchroniseerd met de muziek, zodat je makkelijk kunt meespelen. Geen idee wat te spelen? Er zit een catalogus van 4,5 miljoen nummers in de app, waarvan je de akkoorden kunt opvragen. Je kunt favorieten direct opslaan, zodat je je lijstje van nummers altijd bij de hand hebt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2016, 12:22
Categorie Apps
Onderwerpen gitaar, instrument, muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.