USB-C aansluiting

Audiostandaard USB-C zorgt dat 3,5mm-jack nog sneller verdwijnt

De nieuwe audiostandaard voor USB-C gaat ervoor zorgen dat fabrikanten nog sneller de 3,5mm-jack laten vervallen. Met één poort kun je opladen en muziek luisteren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple nam met de iPhone 7 een ‘moedige stap’, zoals ze het zelf noemden. De gebruikers zijn misschien nog niet helemaal klaar voor een smartphone zonder koptelefoonaansluiting, maar Apple loopt alvast op de toekomst vooruit. De kans is groot dat Android-toestelmakers snel gaan volgen, nu het USB Implementers Forum de audio-specificatie voor USB-C bekend heeft gemaakt. Is het ook iets voor Apple?


USB-C aansluiting

USB-C-standaard voor audio

Motorola bracht eerder dit jaar al een smartphone zonder 3,5mm koptelefoonuitgang op de markt, maar die fabrikant is tegenwoordig een kleine speler. Het is vooral de invloed van Apple die ervoor gaat zorgen dat andere smartphone-fabrikanten de 3,5mm-jack gaan schrappen. Elke fabrikant heeft de ruimte die daarmee vrijkomt dringend nodig, voor meer en grotere componenten zoals batterijen en trilmotoren. Als één poort alles kan, waarom zou je dan nog een aparte koptelefoonaansluiting hebben? Op Android-toestellen zal dat waarschijnlijk de USB-C-poort zijn, de aansluiting die steeds vaker microUSB vervangt.

Door de nieuwe specificatie kan de overstap naar oordopjes via je USB-C-poort nog sneller plaatsvinden. Fabrikanten weten nu waar ze aan toe zijn en kunnen aan de slag met het fabriceren van oordopjes en hoofdtelefoons die op alle USB-C-apparaten goed werken.

Versnippering
Maar dat zorgt wel voor versnippering. Straks zit je met twee standaarden: de alomtegenwoordige Lightning-poort op iPhones en iPads en de USB-C-poort op allerlei andere apparaten, waaronder Apple’s eigen MacBook-lijn. De nieuwe oordopjes van jouw favoriete merk zijn aanvankelijk misschien alleen met USB-C-aansluiting te krijgen, Lightning volgt later. Het is afwachten wat Apple gaat doen, maar we verwachten niet dat ze bij iPhones en iPads snel zullen overstappen op USB-C, ook al is het formaat van de poort ongeveer hetzelfde. Voor Apple zijn oordopjes via de Lightning-poort immers maar een tussenstation. Uiteindelijk wil Apple dat we vooral draadloze oordopjes gaan gebruiken, zoals de in eigen huis ontwikkelde AirPods.

Waarom de 3,5mm-jack weg moest

De 3,5mm-jack neemt veel ruimte in en is rond, waardoor dit het dunner maken van apparaten in de weg staat. Het overstappen naar Lightning en USB-C heeft meerdere voordelen, ook al zal het aanvankelijk onhandig zijn. Naast het dunner maken kunnen fabrikanten hun toestellen beter waterdicht maken. En bij noise-cancelling koptelefoons heb je geen ingebouwde accu meer nodig, die je om de zoveel uur moet opladen. In plaats daarvan trekt de koptelefoon stroom uit de Lightning- of USB-C-poort. Nadeel van de draadloze toekomst van Apple is dat je juist wél steeds moet opladen. Apple’s eigen AirPods gaan maar 5 uur mee. Vandaar dat ze een extra batterij in het opbergdoosje hebben gebouwd, zodat je er 24 uur mee vooruit kunt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
3 oktober 2019 om 12:11
Onderwerp
Categorie
Achtergrond
29 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.