Tim Cook en China

Chinese overheid blokkeert boeken en films via iTunes

De Chinese overheid heeft iTunes Movies en de iBook Store geblokkeerd. President Xi Jinping ziet liever positieve boeken en films uit China zelf.

Inwoners van China mogen geen boeken meer lezen via de iBook Store en ook geen films meer kijken via iTunes. Beide diensten zijn geblokkeerd door Chinese toezichthouders. De maatregelen volgen op de invoering van strengere regels, die vooral het vertonen van buitenlandse films beperken. Een halfjaar geleden startte Apple met het aanbieden van boeken, muziek en films en China.

Tim Cook en China

“We hopen dat we de boeken en films binnenkort weer beschikbaar kunnen maken voor onze klanten in China”, aldus een woordvoerder van Apple. China is belangrijk voor Apple: het is tegenwoordig na de VS de belangrijkste afnemer van toestellen en apps. Het is ook een moeilijke markt: zo hebben Chinese overheidsinstellingen een verbod opgelegd gekregen, waardoor ze geen gebruik mogen maken van apparatuur van Westerse bedrijven zoals Apple. Ook moeten alle gegevens op Chinese servers worden opgeslagen.

De iBook Store en iTunes Movies gingen vorige week al op zwart, zonder dat er een reden werd gegeven. Volgens nieuwe informatie is de sluiting opgedragen door de overheid. China’s staatstoezichthouder voor pers, radio, film en televisie blijkt opdracht te hebben gegeven voor de sluiting.

Tim Cook in China

‘Liever positieve, Chinese boeken en films’

De Chinese president Xi Jinping sprak onlangs met techbedrijven uit eigen land, om te praten over de verspreiding van online content. Daarbij waren onder andere Alibaba-topman Jack Ma en Huawei-baas Ren Zhengfei aanwezig. Xi zou daarbij hebben aangegeven dat China het beheer van ‘cyberspace’ in eigen hand moet nemen, om te zorgen dat er kwalitatief goede content met een positieve insteek komt, aldus het staatspersbureau Xinhua. Dit zou moeten leiden tot een gezonde, positieve cultuur.

Chinese techbedrijven hebben last van de populariteit van iTunes, maar de maatregel zou niets te maken hebben met het tegenhouden van concurrentie. Apple Music is nog wel te beluisteren in China en ook kunnen klanten nog met Apple Pay betalen – voor zo lang het duurt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 april 2016, 8:43
Categorie Apple
Onderwerpen censuur, china

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.