Box laat gebruikers data opslaan op Europese servers

Box Zones is een nieuwe dienst van opslagdienst Box, waarbij je gebruik maakt van dataservers in Duitsland en Ierland. Daardoor wordt Box interessanter voor Europese gebruikers, die bezorgd zijn over hun privacy.

Ben je bezorgd over je privacy, dan wil je wellicht het liefst je data opslaan op Europese servers. Bij opslagdienst Box kan dat vanaf volgende maand met de nieuwe dienst Box Zones. Het houdt in dat de data op servers in Duitsland en Ierland worden bewaard. Box maakt daarvoor gebruik van de clouddiensten van Amazon en IBM. Aziaten kunnen op dezelfde manier gebruik maken van Box Zones, waarbij de informatie op servers in Singapore en Japan komt te staan.

Box Zones op een kaart

Box Zones in Europa

De nieuwe dienst komt op een moment dat bedrijven zich in toenemende mate zorgen maken over privacy, vooral na de FBI-zaak met Apple. Als de data op Amerikaanse servers staat, is de kans aanwezig dat ze gedwongen worden om mee te werken aan opsporings- en strafzaken.

Het opslaan van data op Europese servers kan een vrijwillige keuze zijn, maar er zijn ook (zakelijke) gebruikers die vanwege (wettelijke) voorschriften hun data alleen op Europese servers mogen opslaan. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om mensen die werken in bedrijfstakken waarin met zeer privacy- of concurrentiegevoelige informatie wordt gewerkt, bijvoorbeeld medische info of informatie uit de auto-, defensie- of vliegtuigindustrie.

Box Zones en KeySafe werken samen

Als gebruikers kiezen voor Box Zones, kunnen ze nog steeds gebruik maken van Box’s KeySafe-functie, waarmee je encryptie-sleutels beheert. Hiervoor rekent Box wel extra geld.

Het is de bedoeling dat Box met deze nieuwe dienst internationaal kan uitbreiden. Mogelijk gaat Box naast Amazon en IBM ook nog samenwerken met andere cloudaanbieders zoals Microsoft. Het voordeel van deze werkwijze is dat ze in meer landen actief kunnen zijn, met datacenters die aan alle richtlijnen voldoen, zonder dat ze zelf eigen datacenters hoeven te bouwen.

Overigens is Dropbox ook bezig om Europese klanten tevreden te stellen, door ze de mogelijkheid te bieden om data op te slaan in een Amazon-datacenter in Duitsland. Het laat goed zien dat cloudopslagdiensten volwassener worden en steeds meer rekening houden met wensen van gebruikers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 april 2016, 13:01
Categorie Diensten
Onderwerpen box, cloudopslag

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.