BlackBerry-ontwikkelaars stappen over naar Apple

Ontwikkelaars keren zich af van BlackBerry en ontwikkelen liever voor de iPhone. Bloomberg citeert meerdere ontwikkelaars die het wegens fragmentatie laten afweten.

blackberry storm iphoneHet gaat niet zo goed met BlackBerry-maker RIM, zo kon je eerder al op iPhoneclub lezen. In Europa zijn de toestellen nog wel te slijten aan jongeren, maar in Noord-Amerika neemt het marktaandeel zienderogen af. Niet alleen gebruikers en investeerders keren zich af van de toestelmaker, maar ook ontwikkelaars. De kritiek is vergelijkbaar met wat we uit het Android-kamp horen: fragmentatie. In een artikel van Bloomberg is te lezen dat de fragmentatie van BlackBerry de ontwikkelaars danig frustreert. Als voorbeeld komt de CEO van Mobile Roadie aan het woord, die al is gestopt met BlackBerry-ontwikkeling.

Uiteindelijk voelde het alsof ontwikkelen voor BlackBerry onze reputatie schade kan aandoen. We staken tonnen aan resources in iets waar de gebruikers niet warm voor liepen.

Kortgeleden maakte Seesmic’s CEO (en bekende internetfiguur) Loic Le Meur bekend, dat de Seesmic Twitter-client niet langer op de BlackBerry aangeboden zal worden. In een interview zei Le Meur, dat het neerkomt op de explosieve groei van iPhone en Android. BlackBerry is niet interessant meer. Ook de CEO van Purple Forge heeft de moed opgegeven:

Zodra RIM een touchscreen invoerde en het combineerde met een duimwieltje, een toetsenbord en sneltoetsen, werd het echt moeilijk en duur om voor alle apparaten te ontwikkelen. Waar Apple goed op scoort, is dat ze een touchscreen en een knop hebben; dat is alles. Bij het installeren van Apple-applicaties zijn er erg weinig verrassingen. Bij Android zijn er steeds meer verrassingen. Maar bij Blackberry zijn er meteen een hoop problemen, over de hele linie.

Toen Purple Forge een applicatie uitbracht was er een verhouding van 20:1 tussen het aantal Apple- en BlackBerry-downloads. Dat heeft er misschien ook mee te maken dat Apple-gebruikers veel fanatieker apps installeren, maar het geeft wel een signaal af. Reden te meer om te hopen dat Apple geen iPhone mini en apparaten met verschillende schermformaten, schermresoluties en bedieningsmethoden gaat uitbrengen. RIM kan het tij nog keren, als ze begin 2012 hun nieuwe QNX-gebaseerde besturingssysteem gaan uitbrengen. Die draait al op de BlackBerry PlayBook en zal worden aangepast voor BlackBerry-smarthones.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.