‘AT&T betaalt Apple maandelijks $18 per iPhone’

Volgens een berekening van Gene Munster betaalt AT&T maandelijks 18 dollar per iPhone-abonnee aan Apple. Apple heeft er daarom veel belang bij om iPhones op het AT&T-netwerk te houden.

Gene MunsterDe financiële details tussen AT&T en Apple zijn nog steeds niet bekendgemaakt, maar een analist denkt dat het totale bedrag meer is dan de winkelprijs van een iPhone. Met de 250.000 iPhones die unlocked worden gebruikt, loopt Apple behoorlijk wat geld mis. Piper Jaffray’s Gene Munster schat in dat Apple per verkochte iPhone ongeveer $18 per maand van AT&T krijgt. In juli dacht Munster nog dat het om ongeveer $11 per toestel en $3 per nieuwe AT&T-abonnee zou gaan.

Munster neemt de 1,4 miljoen iPhones die Apple heeft verkocht sinds de lancering, trekt daar de 250.000 iPhones vanaf waar geen abonnement bij is afgesloten en houdt dan 1,15 miljoen toestellen over. Aan de hand van de $118 miljoen aan iPhone-gerelateerde inkomsten die Apple in het vierde fiscale kwartaal heeft gemaakt, komt hij dan op een bedrag uit per iPhone per maand: 18 dollar.

De berekening is niet erg exact, want de iPhones die al in juni en juli zijn verkocht hebben meer geld opgeleverd dan de iPhones die pas na de prijsverlaging in september zijn gekocht. Tijdens de looptijd van het contract zal AT&T dus ongeveer $430 per iPhone-abonnee aan Apple betalen. Trek je de productiekosten, die iSuppli heeft uitgerekend er vanaf, dan hou je ongeveer $565 winst per iPhone over. Apple moet daar nog wel de R&D-kosten van betalen, maar hoe dan ook: Apple heeft er een zeer groot belang bij om te zorgen dat iPhone-kopers op het AT&T-netwerk blijven. Toch kun je de zaak ook nog op een andere manier bekijken: de mogelijkheid om een iPhone te unlocken levert Apple een hoop extra toestelverkopen op, waar ze zelfs na verkoop nog wat extra inkomsten op maken: bijvoorbeeld via de Wi-Fi Music Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2007, 14:01
Categorie Apple
Onderwerpen abonnementen, apple, unlock

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.