CameraGuard

Met deze apps bescherm je je Mac-webcam tegen hackers

Met apps zoals Oversight, Micro Snitch en CameraGuard kun je je webcam beschermen tegen hackers, zonder een sticker op je beeldscherm.

Met een kleine sticker op je webcam kun je je beschermen tegen malware en hackers die ongemerkt meegluren via je webcam. Mensen doen dat omdat ze bang zijn dat er zonder hun goedvinden opnames worden gemaakt. Een ingebouwde webcam is handig voor videobellen met vrienden, maar je loopt er ook risico’s mee. Afplakken met tape is één oplossing, een speciale app gebruiken is een andere mogelijkheid. Wij noemen er hier drie.

Meegluren via de webcam

Eerder dit jaar deelde Mark Zuckerberg een foto van zichzelf, met op de achtergrond zijn laptop inclusief afgeplakte webcam en microfoon.

De directeur van de FBI, James Comey, heeft de camera op zijn laptop ook afgeplakt en onze eigen landelijk officier van justitie Cybercrime, Lodewijk van Zwieten, raadt aan om je webcam af te plakken. De microfoon afplakken kan ook, maar een sticker is dan niet genoeg omdat er altijd wel wat audiosignalen doorheen komen.

Webcam beschermen met Oversight

Als je liever niet iets op je laptop plakt is er een andere oplossing: de app OverSight, waar we eerder over schreven. De gratis app is ontwikkeld door computerveiligheidsexpert Patrick Wardle en geeft een melding wanneer er een opnameapparaat geactiveerd wordt. Ook wanneer een ander achtergrondproces begint met opnemen wanneer jij een camera of microfoon gebruikt, geeft OverSight daar een melding van.

Bekijk ook

Voormalig NSA-medewerker maakt app tegen webcamspionage

Een voormalig NSA-medewerker heeft software gemaakt om ongemerkt meegluren via je Mac-webcam of -microfoon te detecteren. Vertrouw jij het?

De software blokkeert het activeren van functies totdat het expliciete goedkeuring krijgt van de gebruiker.

Screenshot van Oversight Notificatie

Dus vind je het lelijk om steeds een sticker boven je beeldscherm te zien, dan is dit een goede oplossing. Het blijft software, dus net als het groene lampje naast de camera op je Macbook zou deze uitgeschakeld kunnen worden, maar die kans is klein(er).

CameraGuard, Micro Snitch en meer

Er zijn nog meer oplossingen om je webcam en microfoon te beschermen tegen ongeoorloofd meekijken en -luisteren. Micro Snitch waarschuwt als de microfoon wordt gebruikt en CameraGuard beschermt zowel je camera als de microfoon. De laatstgenoemde app gebruikt slimme heuristische technieken om te bepalen of iemand ongeoorloofd gebruik van audio en video maakt.

CameraGuard

Extra zekerheid met Little Flocker en BlockBlock

Wil je extra zekerheid, dan kun je de bovengenoemde apps combineren met Little Flocker en BlockBlock, twee apps die controleren of er niet met de software op je Mac wordt gerommeld. Bijvoorbeeld als malware probeert de bovengenoemde detectiesoftware uit te zetten.

Little Flocker voor Mac

Via: MacWorld

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.