Moscone West Center wordt voorbereid voorafgaand aan WWDC 2010

Apple’s WWDC door de jaren heen: de hints en de aankondigingen

Wat konden we afleiden uit de WWDC-aankondigingen van de afgelopen jaren en wat werd aangekondigd?

Moscone West Center wordt voorbereid voorafgaand aan WWDC 2010Sinds 1995 houdt Apple jaarlijks de World Wide Developers Conference (WWDC) speciaal voor ontwikkelaars om de nieuwste ontwikkelingen te bespreken. Apple grijpt vooral de laatste jaren de conferentie ook steeds meer aan voor grote productaankondigingen. Dit jaar vindt WWDC 2014 plaats van 2 juni t/m 6 juni 2014 en de verwachtingen zijn wederom hooggespannen. Een mooi moment om eens te kijken naar WWDC-edities van 2009 tot 2014 door de jaren. Welke hints konden we uit de uitnodigingen aflezen en wat werd er uiteindelijk aangekondigd?

WWDC 2009

WWDC 2009De WWDC 2009 vond plaats van 8 juni tot 12 juni 2009. Het was de eerste keer dat Steve Jobs de openingskeynote niet presenteerde. Hij had eerder dat jaar ziekteverlof opgenomen. Marketingdirecteur Phil Schiller nam die week zijn plaats in.

Wat werd er aangekondigd

Uit de enigszins saaie uitnodiging die Apple in 2009 stuurde was nog niet veel af te leiden. Het was vooral een oproep aan ontwikkelaars om er het beste van te maken. De iPhone bestond alweer een aantal jaren en de derde generatie zag tijdens WWDC het levenslicht: de iPhone 3GS werd geïntroduceerd in 16 GB en 32 GB. Die was sneller ten opzichte van de iPhone 3G en had ook een betere batterijduur, een digitaal kompas en een vernieuwde camera. Ook werd versie 3.0 van het iOS-besturingssysteem, dat toen nog iPhone OS heette, vrijgegeven. Die was in maart dat jaar al aan ontwikkelaars gepresenteerd. De update bracht onder meer langverwachte functies als kopiëren en plakken, pushnotificaties en tethering. Ook werd Mac OS X SNow Leopard geïntroduceerd en kreeg de MacBook Pro-lijn een upgrade.

WWDC 2010

WWDC 2010WWDC 2010 vond plaats van 7 juni tot en met 11 juni 2010. Apple-topman Steve Jobs keerde dat jaar terug naar Apple en presenteerde traditiegetrouw weer de keynote van de WWDC. De uitnodiging die Apple stuurde was toen al een beetje kleurrijker, maar gaf nog geen concrete aanwijzingen wat we zouden kunnen verwachten. Door de tagline The center of the app universe was in ieder geval wel duidelijk dat de focus op de App Store zou komen te liggen.

Wat werd er aangekondigd

Tijdens de WWDC introduceerde Apple de iPhone 4, de eerste iPhone met een retinascherm en een geheel nieuw ontwerp dat eerder dat jaar al door techsite Gizmodo was onthuld. Ook doopte Apple iPhone OS om naar iOS, omdat eerder dat jaar de iPad was geïntroduceerd en ‘iPhone OS’ de lading simpelweg niet meer dekte: iOS 4.0 was geboren en bracht onder meer ondersteuning voor mappen en multitasking. Ook FaceTime en iMovie voor iPhone zagen er het levenslicht.

WWDC 2011

WWDC 2011WWDC 2011 vond plaats van 6 juni tot 10 juni 2011. In de aankondiging in april gaf Apple al grotendeels weg waar tijdens de keynote over gesproken zou worden: een voorproefje van de toekomst van iOS en Mac OS X.

Wat werd er aangekondigd

Het was het eerste jaar dat Apple geen nieuwe iPhone introduceerde. De iPhone 4S werd pas in het najaar onthuld. Wel onthulde Apple zoals verwacht de vijfde versie van het iOS-besturingssysteem met een verbeterd systeem voor notificaties, ingebouwde Twitter-integratie en iMessage. Ook zag de nieuwe clouddienst iCloud het levenslicht als vervanger van het geplaagde MobileMe. Hiermee kun je je contacten, agenda’s en foto’s synchroniseren evenals je aankopen in de App Store en iTunes Store. Ook werd Mac OS X Lion onthuld, de vijfde grote release van het besturingssysteem voor de Mac.

WWDC 2012

WWDC 2012WWDC 2012 vond plaats van 11 juni tot en met 15 juni 2012. Het was tegelijkertijd ook de eerste WWDC zónder Steve Jobs, die in oktober 2011 was overleden. Toegangsbewijzen voor de conferentie waren in recordtempo uitverkocht. Twee uur nadat de registratie opende waren alle tickets vergeven. De uitnodiging was kleurrijk, artistieker en anders dan voorgaande jaren. Het leidde tot de wildste speculaties wat er dat jaar aangekondigd zou kunnen worden. De gekleurde rechthoeken zouden de homebutton van de nieuwe iPhone 5 zijn en Apple zou een eigen televisie aankondigen, dacht men.

Wat werd er aangekondigd

Het was een volgepakte keynote en er werd veel aangekondigd. Apple had met de keynote in 2011 de verwachting geschept dat er geen nieuwe iPhone zou worden aangekondigd. Wel introduceerde Apple iOS 6 met onder meer een eigen alternatief voor Google Maps, Facebook-integratie en tal van andere vernieuwingen. Ook zag de eerste MacBook Pro met retinascherm er het levenslicht en werd OS X Mountain Lion aangekondigd.

WWDC 2013

WWDC 2013WWDC 2013 vond plaats van 10 juni tot 14 juni 2013. Het is nog geen jaar geleden en ligt bij veel mensen nog vers in het geheugen. Waar het in 2012 nog twee uur duurde voordat de kaarten waren uitverkocht, waren voor deze editie na 2 minuten de kansen al verkeken. De gekleurde vlakken in de uitnodiging wezen volgens velen erop dat Apple een iPhone met meerdere kleurtjes uit zou brengen. Daar waren immers al de nodige geruchten over.

Wat werd er aangekondigd

De laatste jaren zijn de aankondigingen tijdens WWDC toch vooral gericht op ontwikkelaars. Een nieuwe iPhone werd wederom niet geïntroduceerd. Wel introduceerde Apple de grootste update voor het iOS-besturingssysteem ooit: iOS 7 was volledig opnieuw vormgegeven en introduceerde nieuwe functies als AirDrop en iTunes Radio. Ook onthulde Apple OS X 10.9 Mavericks die OS X en iOS een stap dichterbij elkaar brachten met de introductie van onder meer iBooks en Kaarten-applicaties voor de Mac. Die aankondiging kreeg nog een opvallende wending: het besturingssysteem zou voortaan gratis zijn. Ook de MacBook Air kreeg een upgrade en onthulde Apple een drastisch vernieuwde cilindervormige Mac Pro die nu overigens nog steeds niet leverbaar is.

WWDC 2014

WWDC 2014WWDC 2014 vindt plaats van 2 juni tot en met 6 juni 2014. Na de stormloop op tickets van de vorige editie, heeft Apple er voor het eerst voor gekozen om toegangsbewijzen via een soort loterijsysteem onder ontwikkelaars te verdelen. Er zijn slechts vijfduizend plaatsen beschikbaar, dus er zullen ongetwijfeld alsnog een hoop teleurgestelden zijn.

Wat wordt er verwacht

De uitnodiging voor de WWDC is wederom een kleurrijk geheel en leidt meteen tot een hoop speculatie. De verwachting is dat Apple dit jaar met de langverwachte iWatch komt, al wijzen de geruchten erop dat de kans erop in het najaar het grootst is. Velen zien dan ook pixels in de gekleurde blokjes, een verwijzing naar het scherm van de langverwachte smartwatch. Sommige denken ook dat het verwijst naar een ander soort scherm. Dat van de Apple TV. Er wordt al langere tijd gesproken over een vernieuwde Apple TV met ondersteuning voor games en mogelijk zelfs een eigen App Store. Andere verwachtingen: iOS 8, de opvolger van OS X Mavericks en misschien ook wel nieuwe Macs.

Wat is jouw favoriete keynote en wat verwacht jij in juni?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 april 2014, 20:07
Categorieën Apple, Round-up
Onderwerp wwdc 2014 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.