Apple wil gehele Samsung Galaxy-productlijn in Nederland verbieden [Update]

Apple wil alle Samsung Galaxy-hardware in Nederland verbieden. Dat blijkt uit documenten bij de rechtbank, die Webwereld heeft ingezien. Het gaat om een reeks producten, waaronder de
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

samsung-galaxy-aceAlle Samsung-producten die op Android draaien, moeten in Nederland uit de winkel worden gehaald, als het aan Apple ligt. Het is een van de eisen in een Nederlandse rechtszaak tussen Apple en Samsung. Dat ontdekte Webwereld in documenten van de rechtbank, al is onduidelijk om welke zaak het precies gaat. Er loopt momenteel een kort geding, waarvan op 15 september de uitspraak wordt verwacht, maar er blijken nog minstens 10 zaken tussen beide bedrijven te lopen. Als Apple gelijk krijgt, dan moet Samsung binnen twee weken de producten uit de winkel halen. Het gaat om zes apparaten: de Galaxy Ace, Galaxy S, Galaxy S II, de Tab (7 inch), Tab 10.1 en 10.1v. Daarnaast worden in een voetnoot de Galaxy Gio, Nexus, 551, Europa, Apollo en Mini genoemd.

Volgens Apple ‘ligt het in de lijn der verwachting dat ook deze toestellen onder de beschermingsomvang van één of meer van de ingeroepen octrooirechten vallen’, zo valt te lezen op de site. De eis die Apple neerlegt gaat veel verder dan het importverbod waar het bedrijf uit Cupertino in Düsseldorf om strijdt. Hier eist Apple dat Samsung niet alleen de import, maar ook de export, handel, verkoop en distributie van alle Galaxy-modellen stopt. Winkeliers moeten binnen 14 dagen hun winkelaanbod op kosten van Samsung retourneren en Samsung zelf moet daartoe een brief uitsturen naar de verkooppunten. Winkeliers die niet akkoord gaan met dit plan, maken volgens Apple eveneens inbreuk op haar rechten.

Het is de zoveelste ontwikkeling in een strijd tussen Apple en Samsung, waarbij het gaat om de vraag of de producten van beide bedrijven teveel op elkaar lijken. Samsung vindt van niet en probeert Apple terug te pakken door te wijzen op patenten die zijn overtreden, onder andere rond 3G-technologie. Sinds vorige week loopt er bij de rechtbank in Den Haag een kort geding tussen beide bedrijven.

Het is de vraag of Google op korte termijn wat kan betekenen in de patentenstrijd tussen Apple en Samsung. De zoekgigant kocht onlangs mobiele telefoon-fabrikant Motorola om zich te verzekeren van duizenden patenten die kunnen pleiten in het voordeel van Android. Een deel van de aanklacht komt echter ook voort uit het feit dat Apple de apparaten van Samsung ‘slaafse kopieën’ van haar eigen iPhone en iPad vindt. De doos chocolade waarmee beide bedrijven hun ruzie ooit moesten oplossen, lijkt verder weg dan ooit.

Webwereld meldt dat het verbod ook gevolgen heeft voor de distributie van de getroffen producten in geheel Europa, omdat niet alleen Samsung Electronics is aangeklaagd, maar ook zusterbedrijven Samsung Logistics BV en Samsung Overseas BV. Beide bedrijven zijn verantwoordelijk voor de toelevering en distributie in Europa.

Bart Breij leverde een bijdrage aan dit artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 mei 2013, 11:05
Categorie Apple
Onderwerpen apple, samsung

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.