Apple wil actieve rol in Lodsys-patentzaak tegen iOS-ontwikkelaars

Apple wil een actieve rol spelen in de rechtszaken die patenteigenaar Lodsys heeft aangespannen tegen 7 iOS-applicatieontwikkelaars. Ze hebben daarvoor een motie ingediend.

lodsys patentApple heeft een motie ingediend om zich te kunnen mengen in de rechtszaken rond Lodsys. Lodsys is eigenaar van enkele patenten en heeft zeven iOS-ontwikkelaars voor de rechter gesleept vanwege het gebruik van in-app aankopen. Ze zijn van mening dat de ontwikkelaars een licentie moeten kopen, ook al heeft Apple dat zelf ook al gedaan. Apple wil nu inspringen om de ontwikkelaars te helpen. Zelf zijn ze namelijk geen partij in de rechtszaken, omdat Lodsys de ontwikkelaars rechtstreeks aanspreekt. De website FOSS Patents, dat nieuws over softwarepatenten volgt, zegt ook dat Apple de kosten van de verdediging op zich zal nemen. Vanuit Apple is er echter nog geen officiële bevestiging dat ze dat zullen doen.

Wel gaf Apple eerder al aan, dat ze de getroffen ontwikkelaars zullen steunen. De kans is groot dat Apple toestemming krijgt om zich in de rechtszaken te mengen, al heeft Lodsys nog wel de mogelijkheid om de motie tegen te houden. Apple geeft in de motie aan dat de aangeklaagde ontwikkelaars individuen of kleine bedrijven zijn, met heel wat minder resources dan Apple. Bovendien beschikken ze niet over de technische informatie en vaardigheden om Apple’s licentierechten te verdedigen. Goed nieuws voor de ontwikkelaars dus, al blijven er nog wel wat vragen over. Wat moeten andere ontwikkelaars bijvoorbeeld doen, als ze bang zijn voor een claim van Lodsys? En wat gebeurt er met Android-ontwikkelaars die ook claims van Lodsys hebben gekregen? Gaat Google ze ook ondersteunen?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juni 2011, 16:29
Categorie Apple
Onderwerpen apple, in app aankopen, lodsys, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.