Apple werkt aan gezichtsherkenning voor iPhone en iPad

Apple onderzoekt mogelijkheden om met gezichtsherkenning te zorgen dat de iPhone en iPad worden aangepast aan de gebruiker. Een iOS-apparaat herkent de gebruiker en past daarna de persoonlijke wallpaper, apps en instellingen toe.

face recognitonApple is aan het onderzoeken of gezichtsherkenning via een front-camera gebruikt kan worden om een gebruiker te herkennen. De functie zou op toekomstige iPhones en iPads ingevoerd kunnen worden, om automatisch apps en instellingen aan te passen aan persoonlijke voorkeuren. Dat blijkt uit een nieuwe patentaanvraag, die deze week door het Amerikaanse patentbureau USPTO werd gepubliceerd onder de titel ‘Low Threshold Face Recognition’. Het beschrijft hoe je makkelijk een gebruiker zou kunnen herkennen, zonder zware computerkracht. Meerdere mensen kunnen op deze manier een apparaat gebruiken, wat vooral bij de iPad handig kan zijn. Bij elke gebruiker hoort een persoonlijk profiel met een eigen wallpaper, applicaties en instellingen. Dat profiel wordt geactiveerd zodra de iPad wordt opgepakt.

De gezichtsherkenning moet dan wel goed werken bij verschillende lichtomstandigheden, ongeacht of je het toestel staand of liggend vastpakt. Door de invloed van lichtomstandigheden en biometrische vervormingen te reduceren, moet het lukken om de juiste persoon te herkennen. Het gaat hierbij dus niet zozeer om een beveiligingsmaatregel, waarbij de meting 100% correct moet zijn, maar om een hulpmiddel om te personaliseren. Er wordt gelet op ogen, mond of puntje van de neus. Omdat de techniek weinig energie verbruikt kan de gezichtsherkenning constant actief zijn.

Apple diende het patent in juni 2009 in, maar zoals altijd met patenten gaat er lange tijd overheen voordat de inhoud gepubliceerd wordt bij de USPTO. Als uitvinder wordt Robert Mikio Free genoemd. Een jaar later, in september 2010, zou Apple een Zweeds bedrijf hebben gekocht dat gespecialiseerd is in gezichtsherkenning. Het bedrijf met de naam Polar Rose maakt een product met de naam Recognizr en zou voor 29 miljoen dollar zijn gekocht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 december 2011, 17:36
Categorie Apple
Onderwerpen apple, gezichtsherkenning

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.