Apple werkt aan eigen iBeacon-hardware

Apple ontwikkelt eigen iBeacon-hardware, blijkt uit gegevens van toezichthouder FCC. Het iBeacon-apparaatje dat Apple al getest heeft, heeft een diameter van 14 centimeter.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ibeacon-airportApple heeft plannen om eigen iBeacon-hardware te gaan maken. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse toezichthouder FCC. Het zou kunnen gaan om een toekomstig product dat je thuis ophangt als onderdeel van HomeKit, maar het kan ook gaan om een product dat Apple vooral in de eigen winkels wil ophangen. In de omschrijving bij de FCC is te lezen dat het apparaat de ‘Apple iBeacon’ gaat heten en modelnummer A1573 krijgt. Dat is in lijn met Apple’s gebruikelijke naamgeving van producten.

De iPhone 5s heeft bijvoorbeeld modelnummer A1457. Ook maakt de FCC-website melding dat de Apple iBeacon samenwerkt met de microlocatietechnologie in iOS, zodat het heel nauwkeurig je locatie kan bepalen. Het apparaat is de afgelopen maanden al getest in samenwerking met het Chinese bedrijf Audix Technology.

De aanmelding bij de FCC werd ontdekt door Securifi, een bedrijf dat zelf een smart home-hub op de markt heeft gebracht en bij het doorbladeren van de FCC-website deze aanmelding van Apple tegenkwam. De iBeacon heeft een diameter van 5,46 inch, dus bijna 14 centimeter, en werkt in lijn met de Bluetooth-specificaties op een frequentie van 2,4 GHz. Opladen doe je via een USB-aansluiting.

apple-fcc-ibeacon

iBeacons werden aangekondigd tijdens WWDC 2013. Met de technologie kunnen iOS-apparaten communiceren met zenders via Bluetooth. Je kunt bijvoorbeeld informatie of apps naar een iDevice sturen, als de gebruiker in de buurt is. Tot nu toe werden iBeacons gemaakt door externe partijen, zoals die van zoals die van Estimote. In Nederland waren er al een aantal initiatieven rond iBeacons, zo blijkt InBeacon aardig actief te zijn en heeft het Groninger Museum ook iBeacons hangen. Afgelopen week werd er nog een nieuw initiatief bekend, waarbij je met de Nederlandse app Treatz langs 17 winkels in Amsterdam moet lopen om een shoproute te volgen en korting te krijgen. Apple gebruikt iBeacons ook in de eigen winkels, om klanten extra informatie te geven over producten en te waarschuwen over leuke evenementen. Het is trouwens niet nodig om naar een commerciële partij te stappen om iBeacons te laten maken, want je kunt zelf makkelijk experimenteren met bestaande hardware en de Placed-app.

Lees ook: Vier mythes over iBeacons

De verwachting is dat iBeacons straks overal te vinden zijn. Over vijf jaar zullen er in de VS 60 miljoen iBeacons en andere Bluetooth LE-gebaseerde beavons in gebruik zijn, verwacht ABI Research. Ze zien toepassingen op elk gebied: van bedrijven tot ziekenhuizen, smart homes en het in de gaten houden van persoonlijke spullen. “Het zal velen verbazen dat retail de kleinste markt in het rapport is”, zei ABI-analist Patrick Connolly bij de presentatie van zijn rapport. Winkels zijn relatief klein in vergelijking met kantoren of ziekenhuizen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2014, 21:38
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp ibeacons

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.