iPhone 6s hand

Apple verwacht voor het eerst afname in iPhone-verkopen voor volgende kwartaal

Apple verwacht voor het eerst sinds het bestaan van de iPhone een afname in verkoopcijfers. Voor het volgende kwartaal wordt verwacht dat er minder iPhones verkocht gaan worden dan een jaar geleden, maar later dit jaar moeten de verkopen weer omhoog schieten.

iPhone 6s handApple kondigde afgelopen nacht de nieuwste kwartaalcijfers aan en meldde wederom een recordomzet van $75,9 miljard, maar het de verkoop van de iPhone groeide niet meer zo hard als in voorgaande jaren. De verkoopgroei van de iPhone ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar bedroeg 1% en daarom heeft Apple voor het volgende kwartaal voor het eerst sinds het bestaan van de iPhone een daling in de verkopen voorspeld. Heeft de iPhone zijn beste tijd gehad? Het ligt iets genuanceerder.

Eerste iPhone-daling sinds 2007

Als Apple het komende kwartaal (januari tot en met maart 2016), minder dan 61,2 miljoen iPhones verkoopt, is er sprake van een daling ten opzichte van vorig jaar. Ook de totale inkomsten van Apple zullen lager uitvallen, want Apple voorspelt inkomsten die liggen tussen de $50 en $53 miljard, wat minder is dan de $58 miljard van een jaar geleden. Dit is voor het eerst sinds dertien jaar, maar dit heeft ook te maken met de sterke dollar. In totaal komt 66% van de inkomsten uit landen buiten de Verenigde Staten en met een sterke dollar levert dat minder inkomsten op. Daarnaast zijn er zorgen over de economische situatie in China.

Analist Gene Munster van Piper Jaffray verwacht dat Apple het komende kwartaal ongeveer 53 miljoen iPhones verkopen, wat inderdaad zou leiden tot een verkoopafname. Voor het kwartaal erna (april tot en met juni) wordt er wederom een verkoopafname verwacht van ongeveer 10%, leidend naar de aankondiging van de iPhone 7. In de drie maanden daarna verwacht de analist een gelijke verkoop in vergelijking met het jaar ervoor.

Groei in laatste drie maanden 2016

Gaat het vanaf dan alleen nog maar bergafwaarts? Voorspellingen bewijzen het tegendeel, want voor de laatste drie maanden van 2016 wordt weer een groei verwacht. Het zou dan weer gaan om een iPhone-verkoop van ongeveer 80 miljoen stuks, wat weer ruim vijf miljoen meer is dan tijdens de afgelopen drie maanden.

Van tevoren waren analisten bezorgd over de verkoop van met name de iPhone 6s. Door een afname in productie werd een veel lagere verkoop verwacht, maar uit de cijfers van vannacht bleek wel dat de iPhone 6s het nog steeds prima gedaan heeft, ook al is de groei niet meer zo spectaculair als in voorgaande jaren.

Met $216 miljard op de bank kan Apple gemakkelijk de verwachte magere periode doorkomen en ondertussen werken aan het volgende succesnummer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 januari 2016, 8:43
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen iPhone, verkoopcijfers, verkopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.