Apple Store Brussel, interieur met tafels en bomen

Kwartaalcijfers FQ1 2016: recordomzet, maar iPhone-verkoop stagneert

Apple heeft de kwartaalcijfers van FQ1 2016 bekendgemaakt. Lees hier of Apple opnieuw verkooprecords heeft gebroken en hoe het nu eigenlijk zit met de iPhone 6s-verkopen

Apple Store Brussel, algemene foto 's avonds
Apple heeft vanavond de kwartaalcijfers voor FQ1 2016 bekendgemaakt. Het gaat om het eerste fiscale kwartaal van 2016, dat zoals gebruikelijk niet gelijk loopt aan de kalenderkwartalen. De cijfers hebben betrekking op de maanden oktober, november en december 2015 en bevatten dus een groot deel van de iPhone 6s-verkoop en het volledige feestdagenseizoen. Traditioneel gezien is dit het drukste kwartaal voor Apple. Apple draaide opnieuw een recordomzet en recordwinst, maar had wel te maken met afvlakkende iPhone-verkopen.

Apple verkocht in het afgelopen kwartaal:

  • 74,8 miljoen iPhones
  • 16,1 miljoen iPads
  • 5,3 miljoen Macs

Er werd een recordomzet geboekt van $75.9 miljard en een recordwinst van $18,4 miljard. Ook werd een brutomarge van 40,1% behaald.

Tim Cook zei als reactie op de cijfers:

Our team delivered Apple’s biggest quarter ever, thanks to the world’s most innovative products and all-time record sales of iPhone, Apple Watch and Apple TV. The growth of our Services business accelerated during the quarter to produce record results, and our installed base recently crossed a major milestone of one billion active devices.

En, hadden de doemdenkers gelijk?

Een van de meest interessante vragen over deze kwartaalcijfers, is of Apple in staat bleek om opnieuw een recordkwartaal neer te zetten. Dat is inderdaad gelukt, zoals je ook in onderstaande grafieken kunt controleren. De omzet kwam op $75,9 miljard uit en dat is meer dan de $74,6 miljard van een jaar geleden. Maar het verschil is wel redelijk klein en het viel uiteindelijk lager uit dan de schattingen van de analisten: $76,8 miljard.

Ook op een ander punt kregen de doemdenkers gelijk: de groei van de iPhone-verkopen vlakte af. Terwijl vorige keer nog een sprong werd gemaakt van 51 miljoen stuks naar 74,4 miljoen stuks bleef het aantal verkochte iPhones afgelopen kwartaal steken bij 74,8 miljoen stuks. Heb je Apple-aandelen, dan kun je dus alvast je borst natmaken.

Minder iPads, maar wel meer diensten en overige producten

Bij de iPads liep de verkoop ook weer terug. Een jaar geleden werden er nog 21 miljoen verkocht in een kwartaal, nu waren het 16,1 miljoen stuks. De iPad Pro heeft dus niet tot spectaculaire groeicijfers geleid (wat we eigenlijk ook wel verwachtten).

Apple heeft geen aparte cijfers voor de Apple Watch- of Apple TV-verkopen vrijgegeven, maar sprak wel van een zeer goed kwartaal. Uit de cijfers is dat ook wel een beetje af te lezen: de omzet in de categorie ‘Overige producten’ steeg met maar liefst 62%! Ook bij diensten ging het goed, wat waarschijnlijk is te danken aan de launch van Apple Music: de omzet steeg met 26%.

Regionaal is de groei vooral te vinden in China (+14%) en de rest van Azië (+4%). Ook in Europa stegen de cijfers met 4%. In de Verenigde Staten zag Apple een omzetdaling van -4% en in Japan zelfs -12%.

Onderstaande grafieken geven de ontwikkeling in de afgelopen kwartalen weer. Deze grafieken zijn al bijgewerkt met de nieuwste cijfers.


Bekijk grafiek Omzet Apple.


Bekijk grafiek Verkopen iPhone.


Bekijk grafiek Verkopen iPad.


Bekijk grafiek Verkopen Mac.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.

Interessante weetjes uit de conference call

Vanavond kun je om 23:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. Mocht dat wel zo zijn, dan kun je de kleine ontdekkingen later vanavond hieronder vinden. Grotere aankondigingen zullen we in een apart artikel bespreken.

Verwachtingen vooraf

Analisten voorspelden voorafgaand aan de bekendmaking van de kwartaalcijfers dat er $76,8 miljard omzet zou worden geboekt. Zie voor meer informatie ons artikel met de vooruitblik.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 januari 2016, 23:23
Categorie Apple
Onderwerpen financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.