Apple verkoopt wereldwijd meeste smartphones, Samsung nipt tweede

Apple is wereldwijd de grootste fabrikant van smartphones. Maar met slechts een klein verschil zit Samsung de iPhone-fabrikant op de hielen.

Lancering iPhone 4Vier jaar na de introductie van de eerste iPhone is Apple uitgegroeid tot ‘s werelds grootste verkoper van smartphones. Daarmee laat Apple concurrenten Nokia en Samsung achter zich. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoekers Strategy Analytics en ABI Research op basis van de kwartaalresultaten van de fabrikanten. De smartphonemarkt groeide met 76 procent. Er werden 110 miljoen toestellen verkocht.

De cijfers laten bovendien een interessante maar tevens verwachte verschuiving zien. Nokia zag zijn marktaandeel het afgelopen kwartaal meer dan halveren van 38,1 procent in 2010 naar 15,2 procent in 2011. Ook het aantal verkochte toestellen van de Finse fabrikant daalde. In het tweede kwartaal van 2010 verkocht Nokia nog 23,8 miljoen smartphones; dit jaar is dat aantal gedaald naar 16,7 miljoen. Wat de gewone mobiele-telefoonmarkt betreft is Nokia nog altijd koploper met 88,5 miljoen verkochte toestellen en een marktaandeel van 24,2 procent, zo blijkt uit cijfers van IDC. Al daalde ook daar het marktaandeel van 33,8 in 2010 naar 24,2 procent dit jaar.

Samsung maakte een behoorlijke groei door. Het afgelopen kwartaal werden er 19,2 miljoen Samsung-smartphones verkocht. Alleen Apple verkocht met 20,3 miljoen iets meer toestellen. Vorig jaar had Samsung nog een marktaandeel van 5 procent in de smartphonemarkt, inmiddels is de Zuid-Koreaanse fabrikant goed voor 17,5 procent van diezelfde markt. Daarmee heeft het een nipte tweede positie achter Apple wiens marktaandeel groeide van 13,5 naar 18,5 procent.

Voordat de kwartaalcijfers van Samsung bekend waren, werd door analisten verwacht dat Samsung de leiding zou nemen, hoofdzakelijk gestuwd door de verkoop van Android-toestellen. Schattingen van ABI Research gaan uit van 47 miljoen verkochte Android-toestellen gedurende het kwartaal. Daarmee heeft Google’s platform 46,6 procent van de smartphonemarkt in handen, meer dan het dubbele van de iPhone.

Wat de verkoop van alle mobiele telefoons betreft, verkocht Samsung 10 procent meer toestellen dan het afgelopen jaar, goed voor een marktaandeel van 19,2 procent. Apple komt met een wereldwijd marktaandeel van 5,6 procent op de vierde plaats, maar loopt langzaam in op fabrikant LG (6,8 procent) bij wie het aantal verkochte toestellen daalde van 30,6 naar 24,8 miljoen.

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.