apple-wwdc-news-app

Apple zoekt redacteuren voor Apple Nieuws

Apple zoekt redacteuren voor Apple Nieuws. Ze zullen handmatig belangrijk nieuws gaan selecteren, nieuwsbrieven schrijven en contacten met uitgevers onderhouden.

apple-wwdc-news-appDe Nieuws-app van iOS 9 zal worden beheerd door een team van redacteuren, zo blijkt uit een vacature. In plaats van algoritmes die automatisch selecteren welke nieuwtjes jou zullen interesseren, denkt Apple dat het handmatig selecteren van nieuws beter gaat werken. Apple zoekt naar gepassioneerde redacteuren met veel kennis. Ze zullen het lokale, landelijke en wereldwijde nieuws moeten doorspitten, op zoek naar interessante berichten. Academisch gevormde journalisten met minimaal 5 jaar werkervaring maken de meeste kans.

Nederlandse werkzoekenden moeten nog even geduld hebben, want Apple Nieuws richt zich aanvankelijk op Engelstalige landen.

Standplaats Silicon Valley

Hoe het handmatig selecteren van nieuws gaat, is al te zien bij het Nederlandse Blendle, dat de aankondiging van Apple News ongetwijfeld ook met interesse heeft gevolgd. Blendle heeft curatoren, die per interessegebied aanbevolen artikelen selecteren (disclaimer: ik ben curator van het Tech-kanaal van Blendle). Ze doen dit niet fulltime, maar naast hun normale werkzaamheden. Bij Apple gaat het wel om een fulltime baan van 40 uur per week, met standplaats Silicon Valley. Als redacteur ga je de miljoenen toekomstige gebruikers van Apple Nieuws helpen om de beste en meest actuele artikelen te vinden over belangrijke gebeurtenissen. Het gaat daarbij niet alleen om wereldnieuws, maar ook om professionele interessegebieden.

Je gaat werken in een internationaal team, staat in contact met grote uitgeverijen wereldwijd en mag als kers op de taart bezig met het schrijven van aantrekkelijke nieuwsbrieven. Nadruk ligt op het aanleveren van mobiel nieuws.

nieuws-app-ios-9-2

Handmatige selectie van artikelen

De vacature maakt duidelijk dat Apple Nieuws niet afhankelijk is van uitsluitend software. In het For You-gedeelte komen aanbevolen artikelen voor jouw favoriete nieuwsgenres te staan. Daarnaast komt er een Explore-gedeelte met artikelen die de redactie van Apple Nieuws aanbeveelt. Het zal daarbij vaak gaan om bekende partijen waar Apple veel mee samenwerkt, zoals de New York Times, Wall Street Journal en TIME, maar ook kleinere blogs maken een kans. Apple heeft al bekendgemaakt dat grote namen als The Financial Times, The Guardian en The Economist mee zullen doen als partners.

De rol die de redacteuren krijgen behelst meer dan het domweg bij elkaar schrapen van artikelen die op internet zijn verschenen. Ze zullen ook relaties moeten onderhouden met de newsrooms van grote publicaties, zodat ze bij breaking news snel van de partij kunnen zijn.

‘Onafhankelijk’ Apple-nieuws?

Eén ding interesseert ons natuurlijk wel: hoe gaan de redacteuren om met nieuws over Apple en concurrenten zoals Google, Microsoft en Samsung? Wordt het een ‘goed nieuwsshow’ voor Apple-fans of is er ook ruimte voor een kritische noot. Verder zijn we benieuwd in hoeverre Apple bepaalde websites toegang geeft tot Apple Nieuws. Zullen geruchtensites zoals MacRumors en 9to5Mac (en later iCulture) ook in de app te zien zijn, of worden ze gecensureerd?

Deelnemende uitgevers leveren dagelijks een aantal artikelen aan bij Apple News. Ze zullen als een berichtenstroom op het startscherm van de app verschijnen. De uitgevers kunnen zelf advertenties plaatsen rondom de artikelen en mogen dan 100% van de inkomsten houden. Kiezen ze ervoor om de advertenties door Apple te laten plaatsen, dan dragen ze 30% af.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juni 2015, 13:00
Categorie Apple
Onderwerp apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.