Apple wil het volgen van iPhones bemoeilijken met encryptie

Apple werkt aan een techniek die het volgen van iPhones lastiger gaat maken. Met behulp van encryptie wil Apple het gebruik van zogeheten Stingray-antennes te slim af zijn.

Stingray-antennes doen zich voor als telefoonmasten en kunnen worden gebruikt om de locatie van een gebruiker te volgen. Ook is het mogelijk om hiermee naar telefoongesprekken te luisteren en berichten te onderscheppen. Britse politiediensten gebruiken dergelijke Stingrays, zo meldt de Telegraph. Ze worden ook wel IMSI-catchers genoemd. Als een mobiele telefoon verbinding maakt met zo’n Stingray, dan kan informatie worden achterhaald over het unieke ID van de telefoon, de locatie en met wie berichten worden uitgewisseld.

In een bepaald gebied kan een Stingray een grote hoeveelheid data binnenhalen, van duizenden telefoons tegelijk. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan in een buurt waar verdachte activiteiten plaatsvinden. Stingrays worden echter ook gebruikt door hackers. Elke mobiele telefoon in een gebied van 8 vierkante kilometer zal proberen om contact te maken met de namaak-telefoonmast en daarbij het unieke International Mobile Subscriber Identity (IMSI)-nummer vrijgeven.

encryptie Stingray

Apple legt in het patent uit hoe het gebruik van Stingrays kan worden bemoeilijkt door encryptie toe te passen op de verbinding. De identiteit van de telefoon is dan lastiger te achterhalen. Het patent bevat diverse schematische afbeeldingen en is oorspronkelijk al in 2017 aangevraagd. Apple legt altijd sterk de nadruk op privacy van gebruikers en dit patent past daar dan ook goed in. Al is het altijd de vraag hoe snel ideeën uit patenten daadwerkelijk in concrete producten terechtkomen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 maart 2019, 9:40
Bron Bron Patentscope
Via Via Telegraph
Categorie Achtergrond
Onderwerpen encryptie, patent, spionage

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.