Apple steunt ontwikkelaars in Lodsys-zaak

Apple heeft in een brief naar Lodsys aangegeven, dat het patent dat ze voor in app-aankopen hebben gesloten, ook van toepassing is op applicaties van iOS-ontwikkelaars.

apple lodsysApple was de afgelopen dagen bezig met het onderzoeken van de Lodsys-zaak, waarbij een patenthouder probeerde om geld los te krijgen bij ontwikkelaars die gebruikmaken van in app-aankopen. Apple heeft nu aangegeven dat de applicatieontwikkelaars ook vallen onder de licentie die Apple zelf heeft afgesloten: “Apple is undisputedly licensed to these (patents) and the Apple App Makers are protected by that license,” schrijft Apple in een brief die is ondertekend door Apple senior vice president en algemeen jurist Bruce Sewell. “There is no basis for Lodsys’ infringement allegations against Apple’s App Makers.”

Vorige week stuurde Lodsys brieven naar iOS-ontwikkelaars die in app-aankopen gebruiken. Ze moesten ongeveer een half procent van de Amerikaanse omzet afdragen aan Lodsys. Apple heeft nu zelf een brief naar Lodsys gestuurd, waarin ze claimen dat ze de rechten op alle vier patenten hebben, die in handen zijn van Lodsys en dat deze ook de ontwikkelaars omvat. De brief werd ook naar diverse iOS-ontwikkelaars gestuurd. Apple heeft zelf een licentie genomen op de vier patenten in het Lodsys-portfolio, om in combinatie met diverse Apple-producten en -diensten te gebruiken. “The technology that is targeted in your notice letters is technology that Apple is expressly licensed under the Lodsys patents to offer to Apple’s App Makers,” is te lezen in Apple’s brief.

These licensed products and services enable Apple’s App Makers to communicate with end users through the use of Apple’s own licensed hardware, software, APIs, memory, servers, and interfaces, including Apple’s App Store. Because Apple is licensed under Lodsys’ patents to offer such technology to its App Makers, the App Makers are entitled to use this technology free from any infringement claims by Lodsys.

Apple heeft Lodsys gevraagd om de brieven die ze naar ontwikkelaars hebben gestuurd, in te trekken. Volgens die brieven hadden de app-makers 21 dagen om een licentie te nemen. Deze keer is het Lodsys die niet in de media wil reageren, maar op hun bedrijfsblog bespreken ze wel hoe ze erover denken. Zij zijn van mening dat de reikwijdte van Apple’s licenties geen applicaties van derden dekt. Het besturingssysteem is maar een enabler. Het gaat om Amerikaans patent 7,222,078, waarin methoden en systemen voor het verzamelen van informatie van een commodity over een netwerk worden besproken. Het patent werd in december 2003 aangemeld en in 2004 gekocht door Lodsys. De EFF was al van mening dat Apple de ontwikkelaars moest steunen in hun strijd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 mei 2011, 9:54
Categorie Apple
Onderwerpen apple, rechtszaak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.