Brailledisplay

Apple werkt mee aan nieuwe standaard voor brailleschermen

Apple, Microsoft en Google werken samen aan een nieuwe universele standaard voor USB-brailleleesregels. Dit moet het uitwisselen van accessoires makkelijker maken.

Standaard voor brailleschermen

Toegankelijkheid is altijd al belangrijk geweest voor Apple. Dat blijkt niet alleen uit eenmalige acties, zoals de workshops die vorige maand voor blinden, doven en andere mensen met een beperking worden georganiseerd. Het blijkt ook uit technische voorzieningen die Apple beschikbaar stelt. Zo kun je al een aantal jaren je gehoorapparaat laten samenwerken met je iPhone. Voor blinde gebruikers zit er ook iets nieuws in de pijplijn: Apple speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van een nieuwe standaard voor brailleleesregels.


Het USB Implementers Forum heeft bekendgemaakt dat er een nieuwe interfacestandaard aan zit te komen voor dergelijke leesregels. Dit maakt de ontwikkeling van de lewsregels goedkoper, waardoor er minder kosten mee gemoeid zijn. Dankzij de nieuwe standaard werken brailleschermen met allerlei apparaten en platformen samen. Er zijn daardoor geen speciale software en drivers meer nodig.

Brailleleesregels zijn te lezen door bolletjes af te tasten. Tot nu toe was er geen algemene standaard, waardoor ze erg duur waren. En dat is jammer, want veel blinde mensen zijn ervan afhankelijk. Gangbare brailleschermen kosten vaak €2.000 of meer en kunnen zelfs bijna €10.000 kosten. Het scherm is daardoor vaak vele duurder dan de computer die erop aangesloten is.

Apple braillescherm

Tegelijk worden brailleschermen ook minder belangrijk, bijvoorbeeld door de opkomst van spraakassistenten zoals Siri, waardoor je veel activiteiten met je stem kunt uitvoeren. Een andere ontwikkeling is de opkomst van touchscreens zoals de iPhone. Daarvoor heeft Apple functies zoals VoiceOver ontwikkeld, zodat blinde mensen toch weten wat er op het scherm staat. VoiceOver biedt al plug-and-play ondersteuning voor meer dan 100 brailleschermen, maar dan moet je er natuurlijk wel eerst eentje aanschaffen. De nieuwe standaard kan ervoor zorgen dat een dergelijk scherm eindelijk betaalbaar wordt, dankzij de nieuwe USB Human Interface Device (HID)-standaard.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.