‘Apple was niet geïnteresseerd in Nest’

Apple heeft geen bod gedaan op thermostaatbedrijf Nest. Volgens Business Insider wegens de verhoudingen tussen Tony Fadell en Jonathan Ive.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Nest ChromeHet was groot nieuws gisteren: Google heeft Nest overgenomen, maker van de gelijknamige slimme thermostaat en rookmelder. Een overname waar in totaal 3,2 miljard dollar voor is neergelegd. Bronnen van Recode beweren nu dat Google de enige geïnteresseerde koper was: Apple heeft niet geprobeerd om het bedrijf over te nemen. Dat terwijl Nest-CEO Tony Fadell een voormalig Apple-topman is en steeds meer Apple-medewerkers overstappen naar het thermostaatbedrijf. Apple was volgens bronnen afgelopen jaar geïnteresseerd in navigatiebedrijf Waze, dat uiteindelijk door Google werd overgenomen.

Recode wijst er expliciet op dat Apple niet heeft geprobeerd Nest over te nemen. De bronnen vertelden niet waarom, maar Business Insider vermoedt dat de verhoudingen tussen Tony Fadell en Jonathan Ive een rol hebben gespeeld. In Leander Kahney’s biografie over Ive wordt beweerd dat Fadell werd ontslagen omdat hij vaak in conflict was met Ive. Hij kaartte zijn problemen vaak aan bij Steve Jobs, maar Jobs en Ive hadden een hechte band met elkaar. Inmiddels is Ive hoofd van design bij Apple.

Een tweede mogelijkheid is dat Google en Nest al vanaf dag één met elkaar onderhandelden: Fadell liet in 2011 al een prototype van de Nest-thermostaat zien aan Google-topman Larry Page. Als Fadell na zijn geschil met Ive niet graag naar Apple terugwilde, zou Google een logische tweede partij zijn.

De Nest-thermostaat kan worden aangesloten op je verwarmingssysteem, waarna je een bijbehorende iOS-app kunt gebruiken om de temperatuur in huis aan te passen. De Nest leert van alle aanpassingen die je maakt, waardoor de thermostaat uiteindelijk kan voorspellen wanneer de verwarming omhoog gedraaid met moet worden. Nest’s rookmelder hangt ook samen met een iPhone-app en kan aan andere rookmelders in je huis vertellen waar er mogelijk brand is. Analist Brian White beweerde in 2013 dat Apple’s iWatch zou samenhangen met je verwarming, verlichting en andere apparaten in huis. Een vergelijkbare thermostaat van Apple lijkt daarom niet ondenkbaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 januari 2014, 12:19
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen jonathan ive, nest, tony fadell

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.