Apple kiest TSMC in plaats van Samsung voor nieuwe A7-processor

Apple zet Samsung aan de kant bij de A7-chipproductie. In plaats daarvan heeft Apple voor TSMC gekozen, een Taiwanees bedrijf. Samsung probeert de klap op te vangen door meer Exynos-chips te produceren.

a7 chipApple heeft Samsung aan de kant gezet voor de ontwikkeling van de A7-processor. Dat zegt de Korea Times, die daarmee aansluit op eerdere geruchten om Samsung buitenspel te zetten. Apple heeft Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ingeschakeld om de A7-chips voor toekomstige iOS-apparaten te maken. Deze staan gepland voor de eerste helft van 2014 en komen dus voorlopig nog niet in iPads en iPhones.

De informatie is afkomstig van een topman bij een van Samsung’s lokale partners in Korea. Apple zou volgens de geruchten vertrouwelijke informatie over de A7-processor beschikbaar hebben gesteld aan TSMC, die vervolgens aan de slag is gegaan met het inschakelen van subleveranciers.

Zij zullen de benodigde apparatuur moeten leveren om de nieuwe Apple-processoren met 20-nanometerproces te kunnen fabriceren. De keuze van Apple wijst erop dat het bedrijf de afhankelijkheid van Samsung-technologie wat probeert af te zwakken. Op dezelfde manier koos Apple ervoor om de banden met Google wat minder sterk te maken, door de Google-apps YouTube en Google Maps niet meer standaard mee te leveren in iOS.

Voor Samsung betekent het dat ze te maken krijgen met afnemende chipproductie. Door de productie van Exynos-chips op te voeren (die worden gebruikt in sommige uitvoeringen van de Galaxy S4) wil Samsung de klap opvangen. Ook heeft Samsung de banden met Nvidia aangehaald. Nvidia is op z’n beurt weer klant bij TSMC voor de productie van grafische chips.

Alle A-processoren die Apple in iOS-apparaten heeft gebruikt werden gefabriceerd door een Samsung-fabriek in de Texaanse stad Austin. Ook Apple heeft daar een kantoor. De A4-processor verscheen in het tweede kwartaal van 2010 in de eerste generatie iPad. De A5 werd toegepast in de iPad 2 (Q2 2011) en de A6 verscheen in de iPhone 5 (Q3 2012). Tussendoor kwamen tussenversies uit, zoals de A5X in de derde generatie iPad. Bij de A6-processor werd TSMC volgens geruchten al ingeschakeld bij de proefproductie, maar de uiteindelijke productie ging naar Samsung. Bij de A6X-processor werd ook al erover gesproken dat Apple Samsung aan de kant zou zetten. De A6X is te vinden in de iPad 4. Apple zou ook al eens hebben geprobeerd om TSMC over te halen exclusief voor Apple te produceren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 april 2013, 18:11
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen a7, processor, samsung, tsmc

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.