Apple kan $10 per Android-toestel verdienen, zegt patentexpert

Hoe zou Apple op een makkelijke manier 7 miljoen dollar per dag kunnen verdienen? En tegelijk veel geld besparen door de patentadvocaten de deur uit te doen? Het is een interessante gedachte: expert Kevin Rivette denkt dat Apple makkelijk 10 dollar licentiegelden per verkocht Android-toestel kan opstrijken. Dat is tweemaal zoveel als de $5 die […]

ios-apple-androidHoe zou Apple op een makkelijke manier 7 miljoen dollar per dag kunnen verdienen? En tegelijk veel geld besparen door de patentadvocaten de deur uit te doen? Het is een interessante gedachte: expert Kevin Rivette denkt dat Apple makkelijk 10 dollar licentiegelden per verkocht Android-toestel kan opstrijken. Dat is tweemaal zoveel als de $5 die Microsoft voor elk verkocht Android-toestel van HTC en Samsung krijgt. Apple moet dan de huidige rechtszaken tegen Android-fabrikanten afblazen en in onderhandeling gaan over het licenseren van patenten die Apple heeft.

Kevin Rivette is managing partner van een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in intellectueel eigendom, 3LP Advisors LLC. In een interview met Bloomberg zei voormalig IBM-medewerker Rivette dat Apple beter kan stoppen met het inhuren van advocaten, omdat het weggegooid geld is. In plaats daarvan kan Apple beter kiezen voor geld verdienen.

Voormalig Apple-CEO Steve Jobs vertelde echter vlak voor zijn dood, dat hij geen belang erbij had om Apple-patenten te licenseren aan Android-fabrikanten. Jobs vond dat Android een bijeen gestolen product was, en dat hij bereid was tot een ‘thermonucleaire oorlog’ om Android tegen te houden. Tim Cook, die sinds augustus aan het roer staat bij Apple, denkt er misschien anders over. Apple zou geld kunnen vragen van bedrijven als Samsung en HTC. “Het is als een dam. Gebruiken ze hun patenten om concurrenten buiten te sluiten, dan is dat alsof je stenen in een rivier legt. De stroom zoekt wel een weg eromheen. Zou het niet beter zijn om te bepalen waar het water langs gaat?”

De vraag is nu welk kant Tim Cook kiest. De huidige patentoorlogen tussen Apple en de rest van de smartphone-industrie lijken geen kant op te gaan. Er zijn wel voorzichtige successen geboekt, maar het kan nog wel jaren duren voordat de bedrijven klaar zijn met de rechtszaken die over de hele wereld spelen. Momenteel proberen concurrenten hun producten zodanig aan te passen, dat ze nét niet onder een patent vallen. Apple heeft er niets aan en het leidt alleen maar tot nieuwe patentzaken over de vraag of er misschien tóch geen patent is overtreden. In Duitsland past Samsung de Galaxy Tab 10.1 zodanig aan, dat er geen sprake meer is van een overtreding. Apple heeft daarmee weer een kleine overwinning geboekt, maar verdient er geen cent aan. Was het niet slimmer geweest om Samsung gewoon een licentie op de patenten aan te bieden?

Rivette: “Op dit moment zou het zinvoller voor Apple zijn om een ecosysteem te bouwen, waarin iedereen kan leven.” De patentexpert stelt voor dat Apple de rechtszaken tegen Samsung laat vallen, in ruil voor een overeenkomst om een jaar lang geen Apple-technologie te gebruiken. Een andere oplossing is dat Tim Cook onderhandelt voor scherpere prijzen voor Samsung-componenten. Het zou zelfs mogelijk zijn dat Apple onderhandelt dat ze geen 7-inch tablet op de markt brengen, of dat Samsung de mogelijkheid krijgt iTunes te gebruiken. Of misschien kunnen Apple en Samsung afspreken dat ze zich elk op een verschillend deel van de markt richten. Daarbij kan Apple zich met de iPad richten op 10-inch-tablets en mogen Android-fabrikanten zich samen met Amazon richten op de markt voor 7-inch-tablets.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 december 2011, 13:31
Categorie Apple
Onderwerpen apple, patenten, samsung

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.