Apple-historie: touchscreen-telefoon uit 1983, geheim Apple-museum en Ghostbusters-parodie

Apple had in 1983 een prototype van een Apple-touchscreen telefoon, ontworpen door Hartmut Esslinger van Frogdesign. Er blijkt ook een geheim museum met Apple-spullen bij Stanford University te zijn met onder andere een Ghostbusters-parodie uit 1984.

Apple-Phone-touchscreenIn 1983 maakte Apple al een touchscreen-telefoon. Het was ontworpen door Hartmut Esslinger, die in dienst van Apple werkte aan designprojecten voor de Apple IIc en andere apparaten. Esslinger was blijkbaar een grote ster op designgebied, want de Wikipedia-pagina vermeldt dat hij destijds al een miljoen dollar per jaar verdiende. De opdracht die hij meekreeg was om een designstrategie te ontwerpen. Bijna tien jaar later verscheen de huidige hoofdontwerper Jonathan Ive pas op het toneel, die overigens niet meteen als een ster werd binnengehaald. De ontwerpen van Ive waren veel te vooruitstrevend, vond men bij Apple.

Bij Esslinger ging het anders: hij en zijn designbureau frog design introduceerden de witte productlijn, die tot op de dag van vandaag bij Apple te vinden is. Esslingers ontwerpen werden uitgevoerd tussen 1984 en 1990, vanaf de Apple IIc. Ook de Macintosh hoort in dat rijtje thuis. Esslinger werkte ook voor Sony en Louis Vuitton. Over de Apple IIc en de Macintosh kun je alles lezen in de biografie van Steve Jobs. Wat daarin niet wordt genoemd, is het prototype van een touchscreen-telefoon die je met een stylus moet bedienen.

Ook tamelijk onbekend is dat Stanford University beschikt over een indrukwekkende collectie Apple-archiefmateriaal. De Silicon Valley Archives geven inzicht in de grootste collectie historisch Apple-materiaal dat beschikbaar is. De Associated Press mocht een kijkje nemen. Ooit was het de bedoeling om hier een Apple-museum van te maken, maar dat plan werd nooit gerealiseerd. De materialen werden al in 1997 gedoneerd en geven dus vooral inzicht in de vroege geschiedenis van Apple. Later kwamen er nog meer museumstukken bij, die werden gedoneerd door voormalig Apple-medewerkers en -fans. Denk daarbij aan blauwdrukken van de eerste Apple-computer, foto’s van Steve Jobs’ tijd bij NeXT Computer en een bedrijfsvideo waarin Ghostbusters wordt geparodieerd (zie hieronder). Ook te vinden in de archieven: een lening van 5.000 dollar waarmee Apple van start ging. En uitleg waarom Steve Jobs en Steve Wozniak voor de naam Apple kozen: zo zouden ze vóór Atari in het telefoonboek komen te staan.

In de interne Apple-reclame ‘Blue Busters’ wordt een parodie gemaakt op Ghostbusters, een populaire film in die tijd. Mikpunt is Apple’s belangrijkste concurrent IBM, die vaak met ‘Big Blue’ werd aangeduid. In het filmpje zouden ook Jobs en Wozniak te zien moeten zijn, al zijn alleen John Scully (0:50) en Woz (1:56) echt duidelijk te herkennen.

De museumcollectie bevindt zich op een geheime locatie, om te voorkomen dat de plaats een bedevaartoord wordt voor Apple-fans en om inbraken te voorkomen. Onderdelen van de collectie zijn al wel op het web gepubliceerd, maar zijn nog niet wijdverbreid bekend.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 december 2011, 21:32
Categorie Apple
Onderwerpen apple, geschiedenis, stanford

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.