Apple haalt Wal-Mart in: iTunes grootste muziekwinkel in de VS

iTunes is sinds januari 2008 de grootste muziekwinkel in de VS. Volgens een intern rondgestuurd mailtje van Apple blijkt dit uit cijfers van NPD MusicWatch. Apple haalde in nog geen jaar Wal-Mart, Best Buy en Amazon in.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iTunes grootste muziekwinkel in de vsKortgeleden haalde Apple winkelier Best Buy in als de op één na grootste muziekwinkel in de VS. Daarna bleef er slechts één aanbieder over, die meer muziek dan Apple heeft en dat is de supermarktketen Wal-Mart. Maar volgens de NPD MusicWatch Survey van januari heeft iTunes de discountsupermarkt voor het eerst in de geschiedenis ingehaald.
Het nieuws werd bekendgemaakt via een interne e-mail aan Apple-medewerkers.

Ars Technica kreeg het mailtje onder ogen. Het bevat een screenshot van een Excel-bestand met daarin de top 10 van muziekwinkeliers in de VS. iTunes heeft daarin een marktaandeel van 19%, Wal-Mart staat op nummer twee met 15% en Best Buy is derde met 13%. Op grote afstand staat Amazon (6%), gevolgd door Borders, Circuit City en Barnes & Noble. Hekkensluiter is Rhapsody op nummer tien met slechts 1 procent.

Het is nog maar een paar maanden geleden dat Apple concurrent Amazon inhaalde (juni 2007). Die is ondanks de overstap naar DRM-vrije muziek toch naar de vierde plaats weggezakt. Dat een winkelier die alleen digitale downloads aanbiedt nu bovenaan de ranglijst staat, was te verwachten, maar het geeft ook aan hoe de muziekmarkt is veranderd. NPD MusicWatch heeft een sterke stijging van digitale downloads gemeten, die gepaard ging met een sterke daling van cd-verkopen. Volgens NPD heeft 48 procent van de Amerikaanse tieners in 2007 geen enkele cd-single gekocht, terwijl dat in 2006 nog maar 38 procent was.

Ars Technica merkt ook op, dat de groei van digitale downloads een neveneffect heeft: consumenten kopen vaker één of twee nummers van een album, terwijl ze normaalgesproken een complete cd kochten. In januari werd 30% van alle verkochte muziek als digitale download aangeschaft. Een ander effect is dat de verkoopresultaten tegenwoordig sterker worden beïnvloed door gift cards, die mensen in december ontvangen en in januari massaal inruilen. Ars Technica merkt verder nog op, dat mensen de echtheid van de gelekte e-mail in twijfel hebben getrokken, maar de website garandeert dat de informatie waar en correct is.

Meer info: Ars Technica

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 april 2008, 18:41
Categorieën Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen amazon, app store, best buy, itunes, verkopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.