Apple eist 16 miljoen dollar van Samsung voor juridische kosten

Apple wil 16 miljoen dollar compensatie van Samsung voor juridische kosten vanwege de patentzaak die door Samsung is veroorzaakt, nadat ze de iPhone namaakten.

apple-v-samsungNadat Apple nogmaals heeft gewonnen in de langlopende rechtszaak tegen Samsung, heeft Apple besloten om een deel van de juridische kosten terug te vorderen. In totaal gaf Apple meer dan 60 miljoen dollar uit aan advocaten en andere juridische kosten, bijvoorbeeld voor het maken van kopietjes. Daarvan willen ze 15,7 miljoen terug. Apple heeft daartoe een motie ingediend bij de Amerikaanse districtsrechtsbank. Om precies te zijn gaat het om 15.736.992 dollar.

Dat is ongeveer een kwart van de totale uitgaven. Apple wil alleen geld zien voor uitgaven die direct gerelateerd zijn aan Samsung’s “opzettelijke kopiëren van Apple’s iPhone”. De kosten om zich te verdedigen tegen claims van Samsung zijn daarbij achterwege gelaten. Ook zijn de kosten van de rechtszaak van afgelopen november niet meegenomen, waarin een jury bepaalde dat Apple nog eens 290 miljoen dollar extra aan schadevergoeding moest krijgen. Het komt regelmatig voor dat bedrijven op deze manier de gemaakte juridische kosten proberen terug te vorderen, maar het lukt maar zelden. Volgens Apple hebben ze recht op de vergoeding, vanwege de uitzonderlijkheid van deze zaak.

Apple verwacht meer dan 60 miljoen dollar te betalen aan Morrison & Foerster, een advocatenkantoor. In die berekening van 60 miljoen zijn alleen bedragen van meer dan $100.000 meegenomen. Apple zal ook geen geld terugvragen voor onsuccesvolle claims die bijvoorbeeld betrekking hebben op het design van tablets. Wel werd er bijvoorbeeld 811.196 dollar uitgegeven aan gedrukte of elektronische transcripties, 5,1 miljoen dollar voor het wat moeilijk vertaalbare exemplification en kosten voor het maken van kopieën en nog eens 297.397 dollar voor vertalers.

apple-samsung-juridische-kosten-16-miljoen

In de zaak tegen Samsung geeft geeft Apple als motivatie:

Under any measure, this was an exceptional case. The evidence that Samsung deliberately copied every aspect of Apple’s revolutionary iPhone product was overwhelming. Apple prevailed on one or more claims of trade dress dilution or patent infringement against 26 of 28 accused products. A jury found that Samsung willfully diluted Apple’s protected trade dresses and willfully infringed five of the seven asserted patents. The original trial and partial damages retrial juries awarded Apple $930 million for Samsung’s violation of Apple’s IP rights. Apple also scored a complete victory in its defense of Samsung’s claims.
Given Samsung’s blatant disregard of Apple’s IP rights, Apple should not be forced to bear the full expense of prosecuting its claims.

Ondanks de enorme bedragen die met deze patentzaken genoemd zijn, is de kans klein dat er binnenkort een einde komt aan de patentenstrijd. Apple heeft bijna 150 miljard dollar aan cashreserves en een rechtszaak meer of minder maakt niet zoveel uit. Het bedrijf gaf ook meer dan 100 miljoen dollar uit aan een rechtszaak tegen HTC.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 december 2013, 21:22
Categorie Apple
Onderwerpen apple, patenten, samsung

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.