‘Apple-datacenter in Groningse Eemshaven levert ruim 150 banen op’

Het datacenter dat Apple in de Groningse Eemshaven wil bouwen levert 150 tot 200 banen op. Dat meldt RTV Noord op basis van bronnen.

eemshavenHet nieuwe datacenter dat Apple in de Groningse Eemshaven wil bouwen levert 150 tot 200 banen op. Dat meldt RTV Noord. Partijen rondom de Eemshaven hebben dat aan de Groningse regionale omroep bevestigd. Het zou gaan om vaste banen die bedoeld zijn om het nieuwe datacenter draaiende te houden. Het is niet duidelijk om wat voor functies het precies gaat, maar vermoedelijk gaat het onder meer om techneuten en beveiliging. Eerder werd aangenomen dat het nieuwe datacenter weinig extra werkgelegenheid zou opleveren.


Officieel is het nog niet bevestigd dat Apple zich in het noordelijke puntje van Groningen wil vestigen, maar alle signalen wijzen er wel op. In december vorig jaar wist Dagblad van het Noorden te melden dat Apple onder de codenaam ‘Saturn’ interesse had getoond om zich in de Eemshaven te gaan vestigen. Apple zou zich al enige tijd op de regio Groningen georiënteerd hebben, zo meldde de krant destijds. Ook iCulture kreeg voorafgaand aan de berichtgeving verschillende tips over een uitbreiding van Apple’s activiteiten in Nederland, maar toen was nog niet eenduidig van welke aard die uitbreiding zou zijn.

In de Eemshaven is al sinds 2007 een ander datacenter gevestigd. Google is de belangrijkste huurder van dit datacenter ter grootte van zo’n 10.000 vierkante meter. De provincie Groningen gaf in 2012 al toestemming voor de bouw van een tweede datacenter ter grootte van veertig hectare. Dit zou ook de plek zijn waar Apple zich wil vestigen. Over de kosten van de bouw is tot nu toe niets bekend geworden. Microsoft is in het Noord-Hollandse Middenmeer dit jaar begonnen met de bouw van een datacenter van vergelijkbare omvang. Het zou gaan om een investering van twee miljard euro en levert uiteindelijk eveneens 150 tot 200 vaste banen op, naast de werkgelegenheid die voortvloeit uit de bouw ervan.

Apple bouwde tot nog toe vooral datacenters in de Verenigde Staten. Onder meer in onbekende dorpjes als Maiden, Council Bluffs, Boydton en Bluffdale zijn Apple’s grootste datacenters gevestigd. Voor zover bekend zou een datacenter in Nederland het eerste datahotel zijn dat Apple in Europa vestigt. De Eemshaven is voor Apple met name geschikt vanwege de transatlantische glasvezelkabel tussen Europa en de VS die daar aan land komt, en de directe aanwezig van elektriciteitscentrales. Voor 1 oktober moeten alle vergunningen voor de bouw rond zijn. Dan neemt Apple ook een definitief besluit of het de bouw van het nieuwe datacenter wil voortzetten. Het is nog niet duidelijk wanneer de bouw dan van start zal gaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.