iPad Pro A12X Bionic

Apple-chipexpert opgestapt, ontwierp A7 tot en met A12X processor

De Apple-chipexpert die de architectuur van de A7-chip tot en met de A12X Bionic heeft gedaan, is vertrokken bij Apple. Gerard Williams III zou al in februari zijn functie hebben neergelegd.

Gerard Williams III ontwierp Apple’s A-chips

Apple-engineer Gerard Williams III kwam in 2010 in dienst, na twaalf jaar bij ARM te hebben gewerkt. Daar was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van diverse ARM-chips, waaronder de Cortex A8 en de Cortex A15. Voorheen werkte hij bij Texas Instruments, waar hij onder andere meewerkte aan de TI TMS470 micro-controller. Dat is te lezen op zijn LinkedIn-pagina. Bij Apple kennen we Williams echter vooral van de A-serie chips. Dit zijn de eigen chips die volledig zijn geoptimaliseerd voor de iPhone en iPad en ervoor zorgen dat Apple’s producten constant hoog scoren in benchmark-tests. “Elke dag werk ik aan heel, heel coole dingen”, schrijft Williams op zijn LinkedIn-pagina. Maar die tijd is nu voorbij.


Williams werkte aan het design van de processorkernen en was negen jaar in dienst bij Apple, als senior-directeur platformarchitectuur. Met de A7-chip in de iPhone 5s had Apple de primeur om als eerste een 64-bit mobiele processor uit te brengen. Hij werkte aan de architectuur van de chips die binnen Apple bekend staan onder de codenamen Cyclone, Typhoon, Twister, Hurricane, Monsoon en Vortex. Die afdeling staat onder leiding van Johny Srouji, SVP Hardware Technologies bij Apple. Williams zou nog geen nieuwe functie bij een ander bedrijf hebben aangenomen. De reden van het vertrek is nog onduidelijk.

Apple A12 Bionic

Williams ontwierp de kernen van alle A-serie chips en breidde de afgelopen jaren zijn verantwoordelijkheden uit naar de componenten van Apple’s system-on-a-chips (SoC’s). Die uitbreiding van zijn rol had te maken met het vertrek van SoC-architect Manu Gulati, die in 2017 naar Google vertrok.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 maart 2019, 10:08
Bron Bron CNET
Categorie Apple
Onderwerpen chips, personeel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.