Ruimteschip 2 Apple

Google haalt chipexperts weg bij Apple

Google heeft meerdere chipexperts bij Apple weggehaald, om intern te werken aan eigen chips. De medewerkers zijn vermoedelijk aan de slag met eigen chips voor de Pixel-toestellen e AI-toepassingen.

Als er één team is dat de afgelopen jaren grote sprongen vooruit heeft gemaakt, dan is het wel Apple’s interne chipteam. De medewerkers ontwierpen eigen chips voor de iPhone (A-serie), Apple Watch (S-serie), Touch Bar (T-serie) en allerlei andere apparaten. Ze zorgden ervoor dat Apple voor ligt op de concurrentie. Maar hoe lang nog? Google heeft namelijk enkele cruciale medewerkers afgepakt, om ook eigen chips te kunnen ontwikkelen.

Google pakt chipexperts van Apple af

Volgens The Information is Google druk bezig om een eigen chipteam op te tuigen, met medewerkers die afkomstig zijn van Apple. Eén van hen is de gerenommeerde chipontwerper John Bruno. Hij was bij Apple verantwoordelijk voor de groep die de concurrentie analyseerde. Hij moest ervoor zorgen dat Apple qua performance voorop blijft lopen op andere fabrikanten. Maar nu is Bruno zelf overgestapt naar een van Apple’s grootste rivalen. De LinkedIn-pagina van Bruno bevestigt inmiddels de overstap. Hij werkt sinds een maand als Systeemarchitect bij Google, nadat hij vijf jaar voor Apple werkte. Eerder was hij in dienst van AMD, waar hij een hoofdrol speelde bij de Fusion-processors voor pc’s.

Ruimteschip 2 Apple

Minstens vier chipexperts overgestapt

Google heeft ook Manu Gulati in dienst genomen, een engineer die acht jaar bij Apple werkte en een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van de A-serie chips die in de iPhone en iPad worden gebruikt. eerder zijn Wonjae (Gregory) Choi en Tayo Fadelu overgestapt van Apple naar Google. Overigens haalt Google het talent ook bij andere bedrijven, want er zouden ook engineers van Qualcomm zijn overgestapt.

De betrokkenen werken nu waarschijnlijk aan eigen chipsets voor de Google Pixel-toestellen. Ook zou Google plannen hebben om eigen chips voor AI-toepassingen te bouwen, net zoals Apple eerder de Bionic-chip ontwikkelde. Daarmee lukt het Apple om hard- en software nauw op elkaar aan te sluiten, waardoor de performance optimaal is. Apple heeft daarmee een voorsprong op de meeste Android-fabrikanten, die standaardchips van Qualcomm en soortgelijke fabrikanten gebruiken. Zij hebben daardoor minder controle over de prestaties.

Ook overstappers van Amazon naar Apple

Overigens is er wel vaker een stoelendans gaande in Silicon Valley. Zo was eerder deze week in het nieuws dat er drie topmensen van Amazon zijn overgestapt naar Apple. Het gaat om Tara Sorensen, Carina Walker en Tara Pietri. Sorensen was bij Amazon verantwoordelijk voor alle content gericht op kinderen. Bij Apple heeft zij een soortgelijke rol gekregen. Petri wordt hoofd van Apple’s juridische afdeling, terwijl Walker zich gaat bezighouden met internationale tv- en filmproducties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 december 2017, 16:28
Categorie Apple
Onderwerpen chips, personeel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.