Nokia BPM bloeddrukmeter

Apple onderzoekt automatische bloeddrukmeter

Apple legt in een patent uit hoe een automatische bloeddrukmeter zou moeten werken. Zo'n bloeddrukmeter waarschuwt bij afwijkende waarden.

Apple blijkt interesse te hebben in een automatische bloeddrukmeter. Het zou gaan om een intelligente meter, die een waarschuwing geeft als bepaalde waarden worden gemeten. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van draagbare sensoren, zoals in de Apple Watch.

Nokia BPM bloeddrukmeter
Op de foto: de bloeddrukmeter van Nokia die met de iPhone samenwerkt.

Automatische bloeddrukmeter van Apple

Apple’s patent met nummer 15/094,978 werd op 12 oktober vrijgegeven en legt uit hoe Apple bestaande bloeddrukmeters slimmer denkt te maken. Apple wil niet alleen werken met triggers op basis van een bepaalde waarde, maar wil ook kijken onder welke omstandigheden de meting plaatsvond. Een lager dan gemiddelde meting is bijvoorbeeld niet erg als je in bed ligt te slapen, maar het kan wel een probleem zijn als je aan het verkeer deelneemt.

Apple wil onder andere rekening houden met het tijdstip, de inname van medicijnen en de fysieke of psychische gesteldheid van een persoon. Door rekening te houden met de omgevingsfactoren kan Apple voorkomen dat de meting wordt beïnvloed. Verder is er meer context beschikbaar voor zorgverleners die de metingen moeten interpreteren.

Medische apparaten
Of Apple zelf dergelijke bloeddrukmeters gaat maken is nog maar de vraag. Apple pakt het in ieder geval wel breed aan: ze beschrijven bijvoorbeeld medische bloeddrukmeters die constant kunnen worden gedragen als een patiënt in een ziekenhuis verblijft. Maar dat vereist dat Apple zelf medische apparatuur op de markt gaat brengen en de kans is aanwezig dat Apple dergelijke gespecialiseerde apparatuur liever niet zelf op de markt brengt. Het patent richt zich vooral op de technologie en niet op de beveiliging van data bij het versturen naar zorgverleners.

Er gingen eerder geruchten dat modulaire horlogebandjes voor de Apple Watch wilde gaan leveren, met bijvoorbeeld sensoren voor ademhalingsfrequentie, zuurstofgehalte van het bloed en bloeddruk, maar zover is het nog niet. Wel is het sinds de Apple Watch Series 3 gemakkelijker om medische accessoires via Bluetooth aan het horloge te koppelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 oktober 2017, 17:04
Categorie Apple
Onderwerpen bloed, medisch, patent

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.