MacBook Pro

Apple haalt ervaren ARM-chipontwerper in huis

Eerste ARM-gebaseerde Macs in 2020?
Apple heeft een topengineer van ARM in huis gehaald om eigen chips te ontwikkelen. Mike Filippo was hoofdarchitect voor meerdere ARM CPU’s, waaronder de Cortex-A76.

De Cortex-A76 wordt gebruikt in Qualcomm’s Snapdragon 855, een van de meest krachtige chips. Volgens Bloomberg gaat Filippo een sleutelrol spelen bij Apple, nadat eerder Gerard Williams III vertrok. Hij was hoofdarchitect voor de Apple CPU’s en vertrok eerder dit jaar. ARM heeft het vertrek van Filippo bevestigd met de volgende verklaring: “Mike was lange tijd een gewaardeerd lid van de ARM-gemeenschap. We waarderen al zijn inspanningen en wensen hem succes in zijn volgende uitdaging.” Dat de man is vertrokken bij ARM is overigens ook gewoon af te leiden uit zijn LinkedIn-pagina. Apple wilde niet bevestigen dat Filippo nu in dienst is en wat hij gaat doen. Zelf noemt hij zijn nieuwe rol bij Apple simpelweg ‘architect’. Eerder had hij soortgelijke rollen bij Intel en AMD.

Mike Filippo nu bij Apple

Filippo speelde een cruciale rol bij de ontwikkeling van de Cortex-A76, die vorig jaar werd aangekondigd. Hij vertelde toen dat de chipo het goed zou doen “tegenover Apple”. Het bedrijf maakt al jaren eigen chips voor smartphones en tablets en zou ook van plan zijn om eigen chips voor de Mac te maken. Tot nu toe gaat bij de Mac alleen om kleinere chips, zoals de T2. Die chips presteren over het algemeen erg goed, omdat de hard- en software nauw op elkaar kan worden afgestemd. Apple zou de eigen processorkernen nu ook willen ontwerpen, in plaats van ze te licenseren van ARM.

ARM Mike Filippo

Apple gebruikt ARM’s instructieset bij het ontwerpen van eigen processors terwijl Qualcomm het volledige design overnemen en dus veel afhankelijker is van ARM. Nu Apple een eigen expert in huis heeft wordt het gemakkelijker om hiermee aan de slag te gaan. Op het gebied van smartphones en tablets heeft Apple al een voorsprong op andere fabrikanten. Nu is het tijd voor de Mac, maar dat kan nog wel een aantal jaren duren.

Bekijk ook

Vanaf 2020 mogelijk eigen ARM-chips in de Mac, maar wat heb je hieraan?

Het lijkt erop dat Apple in 2020 de overstap maakt naar ARM-chips voor de Mac, in plaats van Intel. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van deze overstap naar eigen Apple-chips?

Voor Apple is het voordeel dat ze niet meer zo afhankelijk zijn van Intel, dat de afgelopen jaren wat weinig voortgang heeft geboekt. Als er nieuwe Intel-chips worden aangekondigd duurt het soms wel 1 tot 1,5 jaar voordat ze in de nieuwste Macs en MacBooks kunnen worden toegepast.

Filippo werkt sinds afgelopen maand bij Apple’s chipafdeling in Austin, Texas. Eerder werkte hij tussen 2009 en 2019 bij ARM aan de Cortex-A76, Cortex-A72, Cortex-A57, and upcoming 7nm+ and 5nm chips. Daarvoor was hij Intels hoofd CPU- en systeemarchitect (2004-2009) en ontwerper bij AMD (1996-2004). Iemand met meer ervaring als chipontwerper kan Apple zich waarschijnlijk niet wensen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.